La Guàrdia Civil ha demanat el bloqueig dels comptes de l'ANC i Òmnium Cultural, segons han informat Voz Populi i La Sexta. El cos policial hauria reclamat el passat 5 d'octubre a la jutgessa de l'Audiència Nacional que investiga Jordi Sànchez i Jordi Cuixart per sedició, Carmen Lamela, que actuï sobre els comptes de les dues organitzacions independentistes.

Segons ha apuntat aquest mitjà, els agents demanen a la jutgessa que es dirigeixi a diferents organismes públics perquè les entitats financeres donin informació bancària tant de l'ANC com d'Òmnium Cultural amb un objectiu clar: "Sol·licitar el bloqueig dels comptes i productes bancaris i financers en què aquestes entitats poguessin figurar com a titulars o autoritzades".

Acusacions als Mossos

A l'atestat registrat divendres passat a l'Audiència Nacional, els investigadors de la Guàrdia Civil també han demanat a la magistrada que ordeni als Mossos d'Esquadra que identifiquin "tots i cadascun dels agents" del seu cos que es van oposar a la intervenció de la policia espanyola en la jornada de l'1-O. "La tasca dels Mossos passava per no actuar, i en tot cas, arribar a obstaculitzar les altres policies", s'exposa en el text, que acaba equiparant el cos dels Mossos amb el Govern.

De fet, s'assegura que es volia fer "un pla premeditat per evitar actuar" per part de la cúpula dels Mossos d'Esquadra —i el major, Josep Lluís Trapero— "en connexió directa amb els membres del comitè estratègic", que apunten que són: "Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart".

Sànchez i Cuixart, investigats

Els presidents de l'ANC i Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, van declarar davant l'Audiència Nacional el divendres passat juntament amb el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero i la seva intendent.

La Fiscalia no va demanar mesures cautelars per a cap dels quatre investigats pel delicte de sedició per les manifestacions del 20 i 21 de setembre, després de les detencions dels 14 càrrecs públics, entre els quals hi havia els cervells del referèndum.