La situació política que viu Catalunya està afectant a tots els nivells i el sector de la loteria també s'ha vist afectat. Segons han informat diferents comerços i administracions catalanes que distribueixen el Gordo de Nadal i la Grossa de Cap d'Any a El Nacional, el nombre de vendes de loteria espanyola ha patit una baixada important, en detriment de les de loteria catalana que han crescut considerablement en comparació amb els altres anys. 

"Aquest any només compraré la Grossa perquè els diners es quedin aquí", així de contundents són els comentaris de la gent i de les entitats que van a comprar loteria a l'estanc de la plaça del Centre de Barcelona, al barri de les Corts.

Estanc la Grossa - Alejandro Rodriguez

Dependentes de l'estanc de la plaça del Centre / A. R

Encara que podrien comprar participacions del Gordo de Nadal per distribuir, l'espectacular creixement de les vendes de la Grossa de Cap d'Any ha provocat que només compressin participacions de la loteria catalana. "El comentari del mes és que a causa del conflicte polític català, només compraran la Grossa", expliquen les treballadores de l'estanc de la plaça del Centre que aquest any ha augmentat les vendes de loteria catalana, comparant-les amb les de l'any passat per aquestes mateixes dates, en un 40%. En aquesta línia diuen que és impossible no reconèixer que aquesta temporada "ens estan trucant més empreses" i que "la gent vol la Grossa pel que està fent l'Estat amb Catalunya". 

Els Serveis Lingüístics de la UB, l'Hotel Panorama d'Andorra o la Gestoria Soler, entre d'altres, són entitats que "aquest any ens han demanat més comandes de la Grossa" perquè únicament invertiran en participacions de loteria de Catalunya. 

estanc la grossa- Alejandro Rodriguez

Dependent de l'estanc del carrer Guitard / A. R. 

A l'estanc del carrer Guitard també han crescut les vendes de la Grossa de Cap d'Any "entre un 20 i un 25% més que l'any anterior", explica el dependent. En aquest cas la situació és la mateixa que en l'anterior, els clients només volen loteria catalana i no els interessa l'espanyola perquè el conflicte polític que viu Catalunya deriva en aquest tipus de situacions. "Sempre hi ha el típic client que arriba i et comenta que només comprarà la Grossa per boicotejar Espanya". D'altra banda, també recorda que les vendes havien disminuït en els últims anys però que aquest, la gent no vol beneficiar l'Estat. 

Com si no canviéssim de lloc, la reacció a l'estanc del carrer Berlín és la mateixa. "No podem confirmar quant han crescut les vendes de la Grossa, perquè encara queden dies, però molt més que els altres anys. Les previsions per aquest són com les del primer, quan es van acabar les participacions", afirma un treballador. Un dels comentaris habituals relacionats amb el tracte del govern espanyol a Catalunya és que "molta gent només compra loteria catalana per fer boicot a l'Estat". La Grossa, que es va crear l'any 2013 i ja fa 4 anys que funciona, ha patit molt en els últims dos Nadals i han sobrat un nombre important de participacions però, segons han informat fonts internes de la Grossa a l'estanc del carrer Berlín, les vendes de participacions han crescut en un 35% respecte a l'any passat. Aquest és un augment que cal tenir en compte si ens posem en el context d'anys anteriors. 

El número 155, el més buscat

Després que Mariano Rajoy activés l'article 155 de la Constitució sobre Catalunya, aquest número "només va trigar unes hores a esgotar-se". "Al matí quan vam obrir, com la gent pot comprar participacions per internet, ja no quedaven més butlletes del número 00155", explica. La dependenta de l'estanc de la plaça del Centre també confirma que el 27 d'octubre, quan es va proclamar la República catalana, molta gent va comprar participacions "acabades amb 7 o 27". 

Preocupació de la competència

Des de l'altre costat, el de les administracions de Loteries i Apostes de l'Estat, el sentiment és de preocupació. "Nosaltres no tenim la culpa del que està passant entre Catalunya i Espanya i ens ha afectat molt en les vendes respecte a l'any anterior". Aquesta és la reacció de la dependenta de l'Administració número 202, també a la plaça del Centre, de Loteries i Apostes de l'Estat quan és preguntada per la venda del Gordo. "Entre un 30 i un 40% s'han reduït les vendes de participacions de Loteria Nacional per aquestes festes", expliquen. L'estat d'alarma és màxim i hi ha moltes empreses i entitats catalanes que els havien comprat històricament loteria espanyola altres Nadals i aquest any no ho han fet. "Escoles i instituts de la zona, els Castellers de Sants i altres entitats que sempre ens compraven Loteria Nacional, aquest any no ho han fet pel conflicte polític", asseguren.

En aquest sentit, moltes entitats que altres anys els havien comprat participacions per fer sorteigs solidaris, aquest no ho han fet. I hi ha un punt que destaquen per sobre dels altres. "Els missatges que corren per les xarxes socials i per whatsapp dient que s'ha de fer boicot a la Loteria Nacional per Nadal, a favor de la Grossa ens perjudiquen moltíssim", explica preocupada. 

loteries la doce - alejandro rodriguez

Treballador de l'Administració de Loteries i Apostes de l'Estat 'La doce' / A. R

Cal esmentar que també hi ha altres administracions de Loteries i Apostes de l'Estat, com La Doce, que no han notat aquesta davallada tan significativa pel Gordo però expliquen que hi ha gent de carrer que "només ens demana per la Grossa i com no en venem, marxa". Tot i faltar un mes per poder avaluar realment el nivell de vendes respecte a l'any anterior, un dels treballadors d'aquesta administració ens diu: "Algunes empreses no ens ha comprat aquest any i d'altres que no ho feien ho han fet, creiem que el nivell serà com el de l'any passat". 

Després de preguntar al carrer, a establiments i administracions, es constata que el conflicte polític entre Catalunya i Espanya està afectant tots els sectors i, sobretot, treballadors de petits i mitjans comerços. Sense encara tenir cap solució política, els efectes col·laterals de l'article 155 ja han quedat patents.