Corredisses i càrregues policials a cop de porra. La segona nit d'aldarulls a Gràcia arran del desallotjament del denominat Banc Expropiat no ha tingut ni barricades amb foc, ni cotxes bolcats, ni llançaments de projectils de foam, ni detinguts. Però el barri ha estat en tensió fins a mitjanit, des de les vuit del vespre, hora en què estava convocada la concentració de suport als desallotjats i contra les càrregues policials de dilluns, on la policia va actuar amb duresa.

Els Mossos d'Esquadra havien avisat que avui tornarien a ser contundents si es tornaven a produir brots de violència, que farien una càrrega ferma si calia, i dit i fet. En el moment que la manifestació de prop de 500 persones s'ha plantat a la Travessera de Gràcia davant el local que havia estat una caixa d'estalvis i han obert la porta per tornar-lo a okupar, han aparegut l'helicòpter i els primers antiavalots.

La policia ha fet pressió contra els manifestants escombrant el barri de baix a dalt, amb mossos en esquadrons a peu carregant amb les porres i protegint-se amb escuts. Però avui no hi hagut ni barricades de contenidors cremant, ni tampoc llançaments de projectils per part dels agents. Només alguna salva d'advertiment. Tampoc s'han fet servir els canons sonors que serveixen per dispersar.

Avui el soroll venia de veïns del barri, que des dels seus balcons, repicaven cassoles pels carrers per on passaven els Mossos. La dispersió dels manifestants també s'ha efectuat amb les furgonetes, que tenen la mobilitat reduïda en l'antiga vila gracienca. És impossible perseguir els manifestants que provoquen aldarulls circulant a gran velocitat com si fan en altres punts de Barcelona. Avui, algunes furgonetes dels antiavalots han hagut de fer massa maniobres per girar d'un carreró a l'altre.

"Un desallotjament, una altra okupació"

A les 21'42 hores, pocs minuts després de començar la manifestació que ha sortit de la plaça del Diamant, un grup dels concentrats ha aconseguit reobrir la porta de nou del Banc Expropiat. L'estratègia era tornar-hi a entrar i tornar a okupar-lo. La gran massa de la manifestació, amb unes 500 persones, ha tapat als mitjans de comunicació el que s'estava fent. Les pancartes alçades no deixaven veure què passava, però s'intuïa des de feia estona l'objectiu: Tornar a okupar el banc. I així ha estat.

L'obertura de la porta amb una serra radial que ha tallat l'acer que blinda tots els vidres de la façana s'ha celebrat pels manifestants amb crits -"un desallotjament, una altra okupació"- i amb aplaudiments. I aquí s'ha acabat la festa, perquè els Mossos han irromput de nou per recuperar el local. Sense barricades avui a Travessera, perquè hores abans l'Ajuntament ha retirat els contenidors. 

La policia ha canviat també d'estratègia. Avisos per megafonia, com ahir, alguna salva, i intentar una dispersió ràpida. Mentrestant, desenes de furgonetes dels Mossos han blindat tots els accessos al Banc Expropiat i els antiavalots han entrat a buscar les dues persones que s'hi havien tornat a instal·lar. Els han fet fora, però els han deixat anar sense detenir-los. De fet, no consta cap detenció.

El balanç de la nit és de 12 contenidors bolcats, 1 de cremat, diverses pintades i danys a la porta del denominat Banc Expropiat. Pel que fa als ferits, consten quatre Mossos amb contusions lleus, però, a més hi hauria diversos manifestants ferits de cop de porra, que ha pogut comprovar El Nacional. Però els incidents han estat puntuals i molt menors comparats amb els d'aquest dilluns.

Columnes discretes

Les columnes que havien de sortir de diferents punts de la ciutat i unir-se a la plaça del Diamant, no s'han deixat veure gaire. A Sants 150 persones han sortit de la plaça de Sants, però la marxa no s'ha mogut del barri. Han estat durant una hora manifestant-se i han tornat a acabar a la plaça de Sants. Després una desena de persones han agafat el metro i s'han unit als manifestants de Gràcia, que ja estaven immersos en la dispersió policial. 

L'última topada

A quarts d'una de la matinada, quan davant el Banc Expropiat només queda una unitat de seguretat ciutadana dels Mossos (ARRO) i alguns veïns xafardejant, un home s'acosta a la porta que els manyans han tornat a segellar i arrenca els cartells que hi han posat alguns dels simpatitzants dels okupes. "Fora del barri", diu l'home un cop ja està a la vorera del davant, just sota la cornissa del mercat. Els Mossos se'l miren. Ja fa estona que li han cridat l'atenció. Però ell continua. Una veïna que és al seu costat se'n desmarca: "Jo no el conec. He vingut a veure què passa al meu barri". I de cop irromp una jove: "És al·lucinant tio, com pots defensar uns assassins?", referint-se als Mossos que s'ho miren tot de luny.

I comença l'última topada de la nit. Mentre la noia increpa l'home, ell va cantant en veu baixa i torna a cridar "fora del barri!". "Covard!, estem aquí defensant unes coses que tu no faràs en tota la teva vida", segueix la jove, "La gent aquí està ajudant els que no tenen feina, i tu estàs aquí vacil·lant davant la policia. Ara quan em giri diràs fora, no?".

"Pallasso! ets un pallasso", continua ella, i l'atura un altre jove demanant que el deixi estar, que té la seva opinió. I a les portes del Banc Expropiat, després de les càrregues policials i quan falta poc per la una de la matinada, s'organitza un debat improvisat entre els detractors i defensors de la okupació que acaba fent intervenir de nou els Mossos. Un agent de paisà s'emporta al veí increpador i pel camí li pregunta a la veïna, que no perd detall de l'escena, si van junts: "Jo? hi ara!"

 

 

 

La segona nit. Cronologia

20'00h Convocatòria a la plaça del Diamant de Gràcia i a diferents punts de Barcelona.

20'11h La plaça del Diamant comença a omplir-se de gent.

21'10h Sortida de la manifestació. Encara el carrer de l'Or i segueix per Torrent de l''Olla.

21'37h La manifestació arriba a Travessera de Gràcia, just davant el Banc Expropiat.

21'40h Primera aparició dels Mossos d'Esquadra. Irromp l'helicòpter.

21'43h Obren la porta del Banc Expropiat. 

21'47h Segona aparició dels Mossos d'Esquadra. Entren els antiavalots per Travessera, costat Torrent de l'Olla.

21'49h Primeres corredisses pel carrer Mare de Déu dels Desemparats.

21'51h Sirenes per dispersar. Corredisses per Travessera i els carrers que la creuen.

21'52h Primeres barricades amb contenidors i tanques a Mare de Déu dels Desemparats 

21'54h Els Mossos blinden tots els accessos al Banc Expropiat.

21'56h Encaputxats agafen pedres d'unes obres.

21'57h Avisos dels Mossos per megafonia: "Atenció, atenció. Intervenció en curs. Desallotgin la zona".

22'00h Antiavalots entren al Banc Expropiat. En treuen dues persones. No els detenen.

22'08h Els Mossos escombren Gràcia a peu i amb furgonetes de baix a dalt.

22'14h Escamots d'antiavalots dispersen a peu, amb porra i escut: "Que corrin, que corrin. Vinga! Per aquí, per allà, cap avall. Al trot".

22'22h Policia secreta a Torrent d'en Vidalet reorganitzant la recerca de sospitosos.

22'33h Cassolades per on passen les furgonetes mentre dispersen.

22'55h Una furgoneta dels antiavalots es cala mentre fa la maniobra per girar del carrer Torrent de l'Olla a Travessera. Pica contra una paperera i puja a la vorera.

23'38h Apareix una maleta sospitosa a Travessera de Gràcia amb Torrent de l'Olla, allà on s'ha calat a furgoneta. Falsa alarma.

23'55h Els Mossos tornen a tapiar la porta del Banc Expropiat.

00'00h Els antiavalots marxen. Es queda una unitat d'ARRO de seguretat ciutadana... i diversos veïns xafardejant.

00'30h Calma al barri de Gràcia.