El Govern de la Generalitat ha volgut treure ferro a la sentència del Tribunal Constitucional que anul·la la disposició addicional 40 dels pressupostos i que avisa que les partides impugnades no es poden destinar a finançar el referèndum de l’1 d’octubre. Fonts del departament d’Economia i de la Vicepresidència han assegurat a l’ACN que la interpretació que fa el Govern de la decisió del TC els permet mantenir el seu “compromís amb el referèndum”. Per al departament, la sentència “anul·la la disposició addicional però no la partida pressupostària” i això fa que l’executiu pugui mantenir el seus plans amb l’1-O. “Tenim les mateixes dificultats que ahir”, afirmen les mateixes fonts per justificar que amb o sense la sentència el referèndum es pot portar a terme igualment.

#ComSempre

El vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, ha reaccionat amb un missatge a Twitter. "El TC no podrà anul·lar la democràcia", ha piulat el també conseller d'Economia. La disposició addicional estableix que "el Govern, dins les disponibilitats pressupostàries per al 2017, ha d'habilitar les partides per garantir els recursos necessaris en matèria d'organització i gestió per fer front al procés referendari sobre el futur polític de Catalunya".

El President del Grup Parlamentari de Junts pel Sí, Jordi Turull, s'ha sumat a la piulada també utilitzant l'etiqueta #ComSempre.

"Exageradament restrictiva" 

Catalunya Sí Que Es Pot (CSQEP) ha catalogat la interpretació del TC d'"exageradament restrictiva". A parer del partit, el tribunal es podria haver decantat per una lectura "més oberta" a partir de les al·legacions del Parlament, de tal manera que es donés "viabilitat" al segon paràgraf de la disposició basat en una resolució del debat de Política General que continua vigent. En aquest sentit, la confluència lamenta que l’esmena presentada per Junts pel Sí i la CUP ha "contaminat" la redacció de la disposició tombada i ha facilitat la interpretació "incomprensiblement restrictiva" del TC.

En paral·lel, CSQEP ha emplaçat el Govern a donar "ràpidament una resposta política" a la sentència i a explicar en seu parlamentària "com pensa encabir els efectes de la sentència" en la "intenció de convocar un referèndum unilateral" el proper 1 d’octubre.