La portaveu del Govern i consellera de la Presidència, Neus Munté, ha refermat aquest divendres el compromís de l'Executiu català amb la celebració d'un referèndum sobre la independència de Catalunya, després de fer-se públic el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries sobre els pressupostos del 2017, contrari a incloure una partida dedicada a la celebració de la votació. Munté no ha volgut valorar el detall de la resolució assegurant que el Govern encara ha "d'analitzar amb rigor" el contingut. Però sí que ha mantingut que, en qualsevol cas, la convocatòria del referèndum "respon a un mandat parlamentari i de la ciutadania". "Hi ha, a més, un mandat que ens insta a buscar un acord amb l'Estat. Hi estem treballant i el Govern vol complir fil per randa amb el mandat plenament legítim i democràtic de celebrar el referèndum", ha afegit.

Munté ha fet aquesta valoració durant la presentació dels actes del 40è aniversari del retorn del president de la Generalitat Josep Tarradellas, i pocs minuts després de donar-se a conèixer el dictamen del Consell de Garanties. Aquesta immediatesa és la que l'ha fet rebutjar fer valoracions més concretes i assegurar que "com a Govern s'analitzarà amb cura i es valorarà juntament amb el Departament d'Economia".

I és que aquest divendres al matí s'ha conegut que el Consell de Garanties Estatutàries considera inconstitucional la disposició addicional 31a dels pressupostos del 2017, que estableix que el Govern ha d’habilitar la despesa per a la realització del “procés referendari sobre el futur polític de Catalunya, en el marc de la legislació vigent en el moment que es convoqui”. En canvi, l’òrgan consultiu ha dictaminat que la partida de 5,8 milions per al referèndum que s’inclou en l’apartat de processos electorals i processos participatius no és contrària a la Constitució. El dictamen respon a la petició de tres grups de l’oposició, Cs, PPC i PSC. El Consell de Garanties ha adoptat per unanimitat les conclusions que donen via lliure perquè el Parlament aprovi definitivament els comptes.