El Govern ha assumit "el mandat democràtic" de convocar el referèndum "amb totes les seves conseqüències". Amb aquestes paraules ha respost la consellera de Presidència, Neus Munté, a la nova notificació -la cinquena- que rep l'executiu català del Tribunal Constitucional, aquest cop sobre la suspensió de les partides dels pressupostos vinculades a la convocatòria del referèndum.

Munté ha assegurat, exhibint la notificació des del faristol del Govern, que l'Executiu lamenta "profundament" que l'Estat respongui al mandat del referèndum només amb "la judicialització, les suspensions, les querelles, les amenaces d’inhabilitació, de responsabilitats de tots tipus, incloses les penals".

"El Govern entén que aquest mandat té perfecte encaix en la legalitat, tenint en compte que es tracta d'una qüestió de voluntats, i té la voluntat de tirar endavant un plantejament tan democràtic com és fer un referèndum", ha insistit.

Amb tot, la portaveu ha admès que l'Executiu continua mantenint com a principal objectiu que el referèndum sigui acordat amb l'Estat, atès que és l'escenari que compta amb major suport social. Però ha deixat clar que, en qualsevol cas, mantindran el seu compromís. "Igual com hem trobat altres entrebancs, anirem esquivant aquestes dificultats i anirem estant cada vegada més preparats", ha assegurat.

De moment, ha explicat que defensaran els pressupostos personant-se en el procediment obert al TC. L'argument serà que les partides suspeses afecten processos electorals i participatius, una competència que està legalment reconeguda a la Generalitat.