El govern del president Mariano Rajoy participarà en els treballs de reforma de Constitució que es duguin a terme al Congrés dels Diputats. El gest és gairebé inevitable després que el PSOE ha presentat una proposició al Parlament espanyol per crear una subcomissió amb aquesta finalitat, ja que l'oposició té majoria. Però la ministra d'Administracions Territorials, Soraya Sáenz de Santamaría, s'hi obre amb "prudència" i sense alterar allò que el seu partit ha defensat al llarg de tot aquest temps: que res no és irreformable a la Carta Magna espanyola, però sempre que parteixi del "consens".

Així les coses, que el Partit Popular i el govern de l'Estat vulguin participar en aquests "treballs que tindran lloc", segons ha dit la vicepresidenta, no és garantia que aquesta reforma s'hagi de produir. Diu la dita que "si vols que un tema s'encalli, crea una comissió". Aquesta podria ser la fi que tingués l'ofensiva, ja que els populars tenen la majoria absoluta al Senat, que és necessari perquè el projecte arribi a bon port. Un altre argument de pes és la manca d'acord entre l'oposició sobre què fer: Podemos vol incloure-hi la plurinacionalitat, i el PSOE, un model federal.

Però si els anhels independentistes trobaven una sortida en aquest projecte, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, els ha avisat. En una entrevista radiofònica, Catalá ha recordat que una reforma d'aquestes característiques ha de partir de la sobirania espanyola. "Hi ha una part important de la població a Catalunya que està proposant un canvi en les relacions, i això ha de cabre a la Constitució. Es pot reformar, ja veurem, però mai per trencar principis com la igualtat entre els espanyols o la unitat d'Espanya o la sobirania del tot i no d'una part", ha recordat. 

Així les coses, els socialistes i els podemistes insisteixen que l'Executiu central no ofereix solucions a l'independentisme. L'argument és que l'Estat de les autonomies està "exhaurit" i que les polítiques conjunturals no apaivagaran el sobiranisme. Per això, el portaveu del PSOE, Gregorio Cámara, ha acusat Santamaría –durant la comissió constitucional al Congrés– de recentralització i ha defensat el federalisme. El líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, ha tirat al socialista el guant que la reforma constitucional "no s'ha de dimonitzar", sinó fer-la per contemplar el dret a decidir i la plurinacionalitat.