El president, Carles Puigdemont, es resisteix a parlar d’unilateralitat. Des del Govern es considera que es tracta d’una etiqueta que pot aportar munició per atacar el procés i alhora impedeix, en un moment crucial, sumar-hi suports tan significatius com el de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i Podem.

La tesi és que el discurs del Govern s’ha basat sempre a defensar l’obediència a la legalitat que emana del Parlament i un desafiament unilateral fa grinyolar aquest argument. 

Vinculant i amb garanties

En aquest context, Puigdemont va defensar ahir en declaracions a Catalunya Ràdio que el referèndum que pretén convocar el Govern ha de ser "vinculant" i amb "els estàndards acceptats pel món en termes de participació, validació dels resultats, garanties...". "Ha de superar totes les proves d’estrès que un mecanisme d’aquestes característiques s'ha de sotmetre”, va reblar.

En el cas que aquesta via no fos “factible", va recordar que el full de ruta "preveu eleccions constituents”. El seu compromís és que, per una via o altra, hi haurà “la culminació plena d’aquest procés”.

Negociació

De moment, el president va anunciar diumenge que reiterarà en el marc de la qüestió de confiança del proper dia 28 la seva proposta d’un referèndum pactat amb l’Estat, conscient que la possibilitat que aquesta via prosperi és gairebé impossible. De fet, ahir la resposta de l'Executiu espanyol va anar de nou orientada a menystenir la Diada o, senzillament, ignorar-la, com va fer el president Mariano Rajoy.

Un cop fixat aquesta prioritat, el Govern té previst negociar amb les formacions que impulsen el procés i les entitats independentistes la forma com es concretarà el desplegament del full de ruta. En principi, aquest tema es començarà a tancar en el debat de política general que es convocarà un cop superada la qüestió de confiança.

Colau i Podem

La voluntat d’insistir davant de l’Estat en la possibilitat d’un referèndum pactat no provoca un especial rebuig dels socis cupaires, tot i que insisteixen en la via de la desobediència, però aconsegueix retenir dins de la reivindicació del procés Ada Colau, així com els dirigents d'En Comú i Podem, alguns dels quals, com Albano Dante Fachin, eren diumenge a la manifestació.

Fins i tot el secretari d’Organització de Podemos, Pablo Echenique, assegurava ahir que els representants del seu partit van participar en la Diada per defensar la “única solució viable” per a la qüestió de Catalunya, que és el referèndum.

Diada superada

El Govern fa una valoració positiva de la manifestació. Tot i admetre que no hi ha hagut la participació d’anys anteriors, fonts de l'Executiu reconeixen que s'ha superat el risc d’un fracàs que hauria pogut obligar a canviar l'estratègia davant del procés. No obstant això, els carrers es van omplir de nou diumenge, la qual cosa va permetre enviar al món una imatge de mobilització.

Puigdemont ha aprofitat a més la cita per marcar –i controlar– de nou els ritmes. Durant l’habitual trobada amb els mitjans estrangers amb motiu de la Diada, va deixar clar que el setembre de l’any vinent el seu gabinet, probablement, estarà ja en funcions, atès que el full de ruta preveu que l’aprovació de les lleis de desconnexió serà efectiva abans de l’estiu.

El polític gironí sortia així al pas d’algunes veus dins de JxSí que apostaven per allargar la legislatura més enllà dels 18 mesos que preveu el full de ruta.

El calendari enfila el tram final i el més complicat. Puigdemont té al davant les properes setmanes la qüestió de confiança, el debat de política general i els pressupostos. Un fracàs en qualsevol de les tres cites podria fer descarrilar el procés. Però, un cop superades, encara li quedarà el xoc definitiu amb l'Estat.