El govern espanyol, a través del Ministeri de Foment, ha prohibit al Port de Barcelona que participi en missions comercials a l'exterior fins passades les eleccions del 21 de desembre, segons ha informat TV3.

El conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Josep Rull, empresonat la setmana passada, i el president de l'organització portuària, Sixte Cambra, tenien previst liderar una missió institucional i comercial a Buenos Aires (Argentina) i Montevideo (Uruguai) de l'11 al 17 de novembre, però Foment va comunicar al Port que no participés en aquesta acció.

Fonts del mateix Port de Barcelona han explicat que Foment els va comunicar que "no podien realitzar actes institucionals a l'exterior relacionats amb Catalunya" a causa de les "circumstàncies polítiques", i han afegit que aquesta petició va ser a instàncies del Ministeri d'Exteriors.

Amb l'aplicació de l'article 155 de la Constitució i l'empresonament del conseller Rull, la Generalitat va quedar despenjada de la missió, recaient al Port de Barcelona encapçalar aquesta acció a l'exterior.

El Port i la Generalitat han organitzat aquest tipus de missions comercials a l'estranger des de 1998 i s'han dut a terme en països com l'Índia, el Marroc, Cuba o Panamà.

Només empresaris

El Port va comunicar la decisió de Foment aquest dilluns a la Comunitat Portuària i als empresaris, que han decidit tirar endavant la missió per no perdre la inversió realitzada, però sense el paraigua del Port de Barcelona: "Ha deixat de ser una missió institucional i empresarial per ser una missió comercial impulsada per la Comunitat Portuària i els empresaris".

Des de Ports de l'Estat han confirmat que van desaconsellar al Port de Barcelona liderar aquesta missió a l'Argentina i l'Uruguai pel context polític. "Es va recomanar al Port de Barcelona que no encapçalés la missió. Una altra cosa és que puguin o no assistir-hi com una part més de la Comunitat Portuària", han afegit les mateixes fonts.