El coordinador federal d'IU, Alberto Garzón, ha considerat en una entrevista a Europa Press que el Govern de la Generalitat de Catalunya que presideix Carles Puigdemont "té els dies comptats" ja que, segons la seva opinió, el seu pacte amb la CUP no té sentit i el converteix en un Executiu fràgil i d'artifici.

"Té una sèrie de contradiccions internes irresolubles i a més és expressió d'un moment polític molt volàtil de Catalunya", ha explicat el líder d'IU i ha posat de manifest que ell "mai" li ha vist el sentit a l'acord segellat entre el partit "que defensa els interessos de l'oligarquia catalana" i "l'esquerra que representa les classes populars", tot i que és independentista. 

Aquest és el motiu pel qual, segons Garzón, l'executiu fruit d'aquest pacte no durarà i només és el resultat del moment polític concret i "volàtil" que viu Catalunya, i que seguirà canviant "a una velocitat molt important".

"Ni ens hem quedat, ni ens quedarem en aquesta situació", ha manifestat, per afegir que, prova d'aquests canvis, és el fet que l'antiga CDC ha passat de ser "el sosteniment de governs del PSOE i del PP a l'Estat" a formar part del Grup Mixt al Congrés, sense veu ni visibilitat independent. De fet, Garzón considera que l'espai polític "de la dreta catalana seguirà minvant".

Jocs d'artifici

El diputat d'Unidos Podemos també ha titllat de "jocs d'artifici" l'actitud que està prenent el govern espanyol en funcions de Mariano Rajoy per fer front al desafiament sobiranista del Parlament i l'executiu català. "Estem veient una representació electoral", ha assegurat en relació amb les mesures que ha posat en marxa el Govern espanyol per frenar el procés de "desconnexió", com l'apel·lació al Tribunal Constitucional perquè prengui mesures contra el Parlament.

Segons la seva opinió, el PP està utilitzant aquesta conjuntura per "trucar als suposats partits constitucionalistes" i treure rèdit amb vista als pròxims processos electorals però també en les negociacions per a la investidura de Rajoy. "No oblidem que al Parlament hi ha una moció de confiança i hi poden haver eleccions anticipades, i que hi ha eleccions a Galícia i al País Basc i que estem sense govern", ha avisat.

De fet, el líder d'IU ha alertat que acudir als jutges no és la solució per donar resposta a la crisi territorial a Catalunya, sinó que és un assumpte que cal resoldre des de la política de la negociació: "Només quan s'asseguin a parlar es podrà resoldre".

"La resolució que s'ha aprovat al Parlament és paper mullat des del primer moment. Tot el que sigui judicialitzar pot ser interpretat d'una o una altra forma, però en darrera instància no és anar a l'origen del problema. La resolució és un paper que expressa un símptoma que hi ha un problema profund a Catalunya", ha explicat.

El símptoma de la malaltia

En aquest sentit, Garzón ha avisat que l'auge de l'independentisme és només el "símptoma" de la "malaltia" i el "problema real" que suposa el conflicte que existeix a Catalunya, que només se soluciona, segons la seva opinió, amb el diàleg i la negociació política.

"L'important és anar al conflicte. L'àmbit judicial està bé o malament, no entraré en això, però només ataca els símptomes, va contra una resolució, però els jutges no resoldran el problema de Catalunya en cap cas", ha sentenciat. En aquesta línia, ha assegurat que quan "un percentatge de la població de Catalunya vol anar-se'n", la solució "no és ficar-los a tots en un judici" sinó "fer que aquesta gent no vulgui marxar".

"Això és fer política, per això necessitaríem un govern que agafés exemple d'altres governs que han pogut encertar en aquest cas, com el del Regne Unit amb Escòcia o el del Canadà", ha defensat, i ha advertit que "en comptes de seguir judicialitzant i alimentat els extrems que estan plantejant, des d'un costat, l'independentisme més hostil a la solidaritat entre pobles, i des d'altre costat, el nacionalisme anticatalà, el que cal fer, com a govern responsable, és seure en una taula i negociar un model d'Estat diferent, perquè és clar que l'actual genera una sèrie de problemes que són socials i polítics".