El govern espanyol ha contribuït a mantenir intacta la tesi del director de El Periódico en què s'assegurava que els Mossos d'Esquadra van rebre la nota de la CIA el 25 de maig sobre un possible atemptat a la Rambla –i l'haurien desoït presumptament– com a conseqüència del seu silenci sobre si la tenien els cossos de seguretat de l'Estat. El portaveu de l'executiu espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, no ha respost a les diverses preguntes que ha rebut per part dels periodistes en referència a aquesta qüestió, emparant-se en el secret de sumari del cas i, fins i tot, ha fet una crida pel respecte a la llibertat d'informació i d'expressió dels mitjans.

"Puigdemont hauria de dedicar-se a altres prioritats i actituds... sobretot amb la premsa", deia una font de la Moncloa després de la roda de premsa del Consell de Ministres d'aquest divendres. De Vigo ha protegit també el diari dirigit per Enric Hernàndez quan ha manifestat que la "llibertat d'informació és sagrada i juntament amb la d'expressió són elements essencials de les democràcies liberals", com ha recordat. Tot això arriba malgrat que el conseller d'Interior Joaquim Forn, al costat del major Josep Lluís Trapero, van dir que la informació d'aquest rotatiu era un "muntatge".

La qüestió és que De Vigo ha pres per bona la tesi d'Hernàndez acusant de forma implícita la Generalitat. "Allò que haurà de fer el senyor Puigdemont és explicar per què va dir que no s'havia produït aquesta comunicació", ha dit carregant contra el president català, tot i que més tard s'ha contradit assegurant que en matèria de vides humanes els "culpables són els terroristes".

L'Estat, però, no pensa explicar si tenien aquesta informació, i l'haurien desoït, com s'acusa de forma encoberta els Mossos. El portaveu de Mariano Rajoy s'ha escudat en la investigació que porta a terme el jutge Fernando Andreu a l'Audiència Nacional per exhibir "cautela" sobre l'assumpte i no respondre cap pregunta. "El govern [espanyol] no farà cap comentari sobre qüestions operatives. A més, les qüestions tècniques es parlen en la comissió d'experts i les polítiques s'aborden en el pacte antigihadista", ha insistit. 

El PSOE no entrarà en aquesta "polèmica": Margarita Robles ha trucat al ministre Juan Ignacio Zoido per assegurar-l'hi

Així mateix, no sembla factible que el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, comparegui al Congrés per explicar la situació dels atemptats, així com també la polèmica entorn de les informacions dels serveis d'intel·ligència. Això ho demanava Ciutadans, però De Vigo ha dit que aquestes qüestions s'abordaven en el si del Pacte Antigihadista. Personalitats del gabinet de Mariano Rajoy asseguren –insisteixen que és a títol personal– que la formació d'Albert Rivera potser desconeixia que aquesta no seria la via.

Allò que fonts de la Moncloa afirmen, i el ministre també ha garantit, és que tenia el suport "sense fissures" del PSOE, de manera que el líder de l'oposició no demanarà explicacions a Rajoy sobre el succés. "Margarita Robles [portaveu socialista] ha trucat a Zoido per assegurar que no entrarà en tota aquesta polèmica", diuen les fonts consultades.

On també diu la Moncloa tenir suport ple del PSOE és en relació a impedir el referèndum. Robles va parlar aquesta setmana sobre la possibilitat de retirar les urnes, com també ho va fer el delegat del govern central, Enric Millo, a Catalunya. Ara bé, De Vigo ha evitat dir si els socialistes també acceptarien l'aplicació de l'article 155 de la Constitució. Fonts properes a Rajoy afirmen que la informació entre ambdós partits es comparteix de forma constant i que el Partit Popular no imposa a Pedro Sánchez una línia d'actuació.

De Vigo garanteix la unitat amb el PSOE per impedir el referèndum però no diu si li aprova aplicar l'article 155

Així les coses, el govern central diu que ja ho té tot a punt per frenar el procés a cop de Tribunal Constitucional. "L'obligació de tot govern és estar preparat", deia De Vigo. "Tranquil·litat, molta tranquil·litat" és el missatge que envien fonts del gabinet ministerial. L'executiu central sosté que no hi haurà referèndum, perquè les institucions espanyoles han anat barrant el camí de la Generalitat: amb el concurs desert d'urnes, la impugnació del pressupost pel referèndum, o amb la suspensió de l'acord del Parlament que instava al referèndum.

Així i tot, el portaveu de Rajoy no es pronuncia sobre la possibilitat de demanar la suspensió de càrrecs, com ara el del president català. "Això s'anirà veient", ha dit De Vigo, tot i que la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría afirmava dimecres que la Moncloa tenia ja el recurs preparat i escrit. Això sí, el ministre s'ha burlat de Puigdemont quan ha afirmat que "ningú el va rebre a la terra de Hamlet". Feia referència a la visita a Dinamarca aquesta setmana. I també s'ha vantat que la llei de transitorietat era "gairebé orwelliana", en ser la "norma suprema" de la República.