"Existir, participar i influir". Aquesta és l'estratègia del Govern a Brussel·les i a la Unió Europea (UE). En una trobada organitzada per la plataforma Catalans Lliures a la capital belga, el representant permanent de la Generalitat davant la UE, Amadeu Altafaj, ha explicat que els mecanismes per deixar empremta van de les xarxes socials als think tanks, les reunions o les diferents aliances amb països europeus. Bona prova d'això és l'acte organitzat aquest mateix dimecres on diverses entitats europees amb seu a Brussel·les han mostrat el seu interès pel referèndum de Catalunya. 

Altafaj ho té clar: "no es pot entendre Catalunya sense Europa i no es pot entendre Europa sense Catalunya". Una relació bidireccional amb win-win. I és que, de fet, la història de Catalunya a Europa ve de llarg: va ser la primera comunitat autònoma a establir una oficina a Brussel·les durant l'any 1986. I sí, aquesta decisió també va acabar al Tribunal Constitucional. "Als catalans, lliçons d'europeisme les justes", afegeix. 

Amadeu Altafaj Víctor Costa

Entre les funcions habituals de la delegació del Govern que passen per "la representació, defensa i promoció dels interessos generals de Catalunya", destaquen també diferents mecanismes de participació a la UE, contactes amb mitjans de comunicació així com el seguiment del marc institucional i jurídic de la UE amb la llengua catalana i occitana aranesa. 

Entre cafès

L'actual representant del Govern davant la UE compta amb una llarga trajectòria a Brussel·les, en la qual s'inclouen càrrecs de primera línia com a portaveu d'afers econòmics de la Comissió Europea o cap de gabinet de l'exvicepresident i ex-comissari europeu d'Afers Econòmics i Monetaris Olli Rehn. Només així es pot entendre una de les seves funcions actuals: "fem paradiplomàcia o diplomàcia informal". Concretament, Altafaj manté valuosos contactes amb ambaixadors i alts funcionaris que entre cafès li confessen que la diplomàcia espanyola exerceix "una pressió important"

Tot i que les relacions amb altres delegacions de comunitats autònomes són "molt bones", quan es passa de l'àmbit tècnic al polític, la cosa canvia... Potser, per això, la delegació del Govern reconeix que s'ha relacionat i ha arribat a més acords amb les regions europees que amb les espanyoles. I sobre el referèndum convocat per al pròxim 1 d'octubre, Altafaj augura des de l'epicentre de la UE, on volten sovint un miler de periodistes internacionals, que "res es podrà fer de forma normal". Europa es mira Catalunya i viceversa.