El Govern no espera que el Pacte Nacional pel Referèndum es pronunciï sobre la via no acordada un cop l'Estat ha deixat clara la seva negativa a l'oferiment de negociació del president, Carles Puigdemont. És més, l'Executiu considera "perfectament compatible" que continuï actuant com a "espai que apel·la al diàleg amb l'Estat", mentre es manté el full de ruta del referèndum de setembre. El que sí reclama el Govern, hores abans que es reuneixi el Pacte pel Referèndum, és una resposta dels comuns "clara, no ambigua sobre un referèndum efectiu i aplicable".

En la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu, la consellera de Presidència, Neus Munté ha apel·lat a la "coherència" després que el líder de Podemos, Pablo Iglesias, ha assenyalat que el referèndum "no és acceptable" perquè ha de ser legal. "Aquest plantejament xoca i és poc coherent amb el que van mantenir en el procés participatiu del 9-N", ha advertit.

Pel que fa la reunió d'aquesta tarda, Munté ha assegurat que l'executiu considera "compatible i gens oposat" la voluntat de convocar el referèdum el mes de setembre i alhora "mantenir viu un espai de debat i d'apel·lació al diàleg" com el que representa el Pacte. "Lliga amb el nostre plantejament que no renunciem al diàleg fins al minut final de la pròrroga", ha assegurat tot i que ha subratllat que correspon als responsables del Pacte decidir com es pot dur això a terme.

Lamenta l'absència del PSC

Així mateix, Munté ha replicat a l'alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon, que aquesta cap de setmana advertia que els ajuntaments governats pel PSC no col·laboraran amb el referèndum i "protegiran" els funcionaris. La consellera ha advertit que el món municipal és divers i ha lamentat que el PSC renunciés a ser present als debats del Pacte pel Referèndum. "És una llàstima que el PSC no hagi participat en els debats tan interessants, serens i plurals com els que hi ha hagut al Pacte Nacional. Hauríem estat encantats d'escoltar aquest posicionament", ha assegurat.

Munté no ha concretat com pensa el Govern dur a terme l'anunci de la data i la pregunta del referèndum, previst per a aquesta setmana, i ha insistit que si l'executiu de Mariano Rajoy vol que el president, Carles Puigdemont vagi al Congrés a explicar la proposta de referèndum, serà necessari tancar prèviament un acord, el qual el Govern estaria disposat a sotmetre a votació de les Corts.

En aquest sentit, però, ha emplaçat l'executiu espanyol a "que no s'amagui rere el poder judicial, com ha fet fins ara, ni rere el poder legislatiu, com comencen a fer ara".

Ètica personal de Gordó

La consellera de Presidència s'ha referit també a l'anunci de l'exconseller Germà Gordó que no té intenció de renunciar al seu escó al Parlament després que el TSJC ha anunciat que l'investiga pel cas 3%. Després de mostrar-se totalment d'acord amb el posicionament del grup parlamentari de JxSí que ha reclamat al diputat que torni l'acta de diputat, Munté ha deixat clar que la decisió "és personal i cadascú ha de gestionar la seva ètica personal com consideri oportú".