El secretari d’Hisenda de la Generalitat, Lluís Salvadó, considera que la decisió del Tribunal Constitucional d'anul·lar el cànon digital català "és un atac ideològic a les competències fiscals de l’autogovern català”.

Salvadó recorda que la sentència del tribunal inhabilita les competències de les comunitats autònomes d'aprovar tributs propis.

En un altre tuit, Salvadó ha anunciar que tornaran a aprovar l'impost, ja que és un "impost imprescindible per al sector cultural del nou país".

En aquest sentit, ha assegurat que el Govern "es compromet a tornar a aprovar un nou impost de forma immediata", que, segons ha dit, millorarà el seu articulat i apujarà els tipus impositius "per contribuir al finançament dels projectes audiovisuals catalans".

Un sector molt castigat

La Direcció General de Mitjans de Comunicació ha lamentat aquesta mesura i considera que és "molt preocupant per un sector, l’audiovisual, ja molt castigat". En la mateixa línia que el secretari d'Hisenda, la Direcció General de Mitjans de Comunicació apunta que en el marc dels treballs per al Pacte Nacional de l’Audiovisual "s’estan estudiant noves vies de finançament per a l’audiovisual català".

En aquest sentit, el Departament de la Presidència, en col·laboració amb el Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda, experts i agents del sector "exploren" experiències europees d’èxit que podrien ser aplicades a Catalunya.

A través de Twitter, el vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, s'ha mostrat confiat que el sector tirarà endavant. "Una notícia pèssima per un sector estratègic pel país. Ens en sortirem", ha publicat. 

Junqueras ha expressat que "quan ens limiten la nostra capacitat de generar ingressos, limiten també la capacitat de desplegar les nostres polítiques socials". 

El President de la Generalitat, Carles Puigdemont, també ha lamentant la mesura i ha declarat que la notícia és "trista" i "aclaridora" al mateix temps. 

Segons els càlculs de la Direcció General de Tributs, la sentència del TC obligarà a retornar a les companyies operadores d’Internet els 34,6 milions d’euros recaptats des de l’aplicació de l’impost l’any 2015.