L’Administració Pública de Catalunya ha entrat en escena per primera vegada a la Universitat Catalana d’Estiu (UCE). El director de l’Escola Administració Pública de Catalunya (EAPC), Agustí Colomines, i la secretària general d’Administració i funció pública de la Generalitat, Meritxell Masó, han plantejat la necessitat de revifar l’Administració com una estructura d’Estat en una virtual República Catalana.  

Masó ha fet èmfasi en els funcionaris com a capital humà de qualitat en el nou model d’Administració pública. Respecte això, Masó lamenta que no hagin estat capaços de generar un sentiment de pertinença envers a la institució. En ocasions, segons Masó, perquè aquests han ocupat llocs de treball inferiors a la titulació que posseeixen. L’objectiu del Govern és “potenciar el talent” i “prioritzar la formació” dels 200.000 funcionaris catalans perquè actuïn com a “servidors públics”.

En l’actualitat, segons Colomines, l’administració catalana està dissenyada sota la dependència de l’administració espanyola, i és per això que considera que la Generalitat hauria de “fer un pas endavant” en matèries com el control de la immigració o la regulació de les prestacions del treball. De cara a la construcció d’un nou Estat, el director de l’EAPC ha apostat per “prestigiar” el sector públic com a responsables de la gestió del benestar de les persones. En aquest sentit, Colomines creu que sense recuperar la confiança i la credibilitat perduda “no hi haurà Estat possible”.