El Govern ha fet aquest dimarts balanç dels diferents conflictes competencials que té amb l'Estat i denuncia que es manté l'"ofensiva judicial" contra la Generalitat, tot i les contínues apel·lacions al diàleg del nou govern del PP. Així, ha recordat que el Tribunal Constitucional té pendents 18 recursos de l'Estat contra normes catalanes i 27 del Govern per conflicte de competències.

El Govern ha remarcat que l'executiu espanyol "incompleix sistemàticament" sentències fermes en qüestions com les convocatòries de subvencions i recorda que des del 2011 la Generalitat ha hagut d'interposar 56 recursos contenciosos administratius contra l'administració de l'Estat per invasió de competències en aquest àmbit.

El Govern denuncia que, a banda d'un sistema de finançament "injust" i de la "persecució judicial" contra les posicions sobiranistes, l'executiu del PP "persisteix en la seva actitud sistemàtica de deslleialtat institucional i de manca de respecte cap a l'autogovern de Catalunya". Entre els 18 recursos contra normes catalanes que el TC té pendents hi ha la de pobresa energètica o l'impost sobre els pisos buits.

Pel que fa a l'oferta de diàleg de l'Estat, la portaveu del govern, Neus Munté, ha assegurat que "les invitacions al diàleg estan mot bé, però queden en no res quan les contraposem amb les accions”. La portaveu recorda així que justament avui s'aprovarà el suplicatori perquè es pugui jutjar Francesc Homs pel cas 9-N, que la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, haurà de declarar com a investigada el mes que ve, i que ahir es va rebutjar el recurs de l'exjutge Santiago Vidal contra la seva inhabilitació de tres anys.

Munté també ha defensat la carta que ahir el vicepresident Oriol Junqueras va enviar a la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, convidant-la a una reunió però sense renunciar al referèndum, i ha assegurat que "volem dialogar sobretot, sense línies vermelles i sense dir sobre què es pot dialogar i què no”.