El secretari d'Hisenda del Govern català, Lluís Salvadó, ha assegurat aquest divendres que "l'Estat català necessitaria almenys 50.000 milions d'euros per sobreviure" en una primera fase.

Amb la celebració del referèndum a l’horitzó, cal preveure també els escenaris que se’n derivin. En cas que es produís una “victòria clara” en el referèndum d’aquest setembre, el Govern ja ha estimat quants recursos es necessitaria per posar en marxa un hipotètic Estat català.

En concret, Salvadó considera que Catalunya hauria de ser capaç de recaptar “al voltant d’uns 50.000 milions per funcionar en els mínims”. El secretari d’Hisenda ha recordat que l'any passat els ciutadans i les empreses catalanes van pagar 74.000 milions d'euros en impostos i cotitzacions, 14.000 dels quals "no tornen" a Catalunya.

Més en detall, Salvadó ha assegurat que a hores d’ara la Generalitat recapta uns 1.200 milions amb els tributs propis i que el setembre serà capaç de recaptar per si mateixa uns 3.000 milions, en assumir la gestió de l'Impost de Successions i Donacions i el de Transmissions Patrimonials.

En referència als recursos humans, el secretari d'Hisenda del Govern estima que una futura Hisenda catalana necessitaria unes 5.000 persones per assumir les competències pròpies d'un Estat. Actualment l’Agència Tributària e Catalunya té 470 places, més unes 300 noves places convocades, on s’hi ha presentat 4.800 persones.

Preguntat per quina capacitat de finançar-se tindria Catalunya en cas d'independència, ha assegurat que la comunitat internacional i els mercats financers els prestarien diners "com a qualsevol país"