El Tribunal Constitucional pot tornar a entrar a escena aviat. El Govern espanyol es planteja dur al TC la nova llei catalana antidesnonaments, aprovada per unanimitat. En un comunicat que l'executiu de Mariano Rajoy ha adreçat a la Generalitat, es qüestiona la constitucionalitat de deu dels divuit articles de la segona Llei antidesnonaments, que el Parlament va aprovar el 22 de desembre, després que el TC suspengués la primera.

Així doncs, l’executiu central ha iniciat el mecanisme per recórrer la llei a l’alt tribunal. Ara per ara, s’ha obert un procés de negociació, que és el pas previ. La major part dels articles criticats des de la capital fan referència a l’àmbit de la mediació per resoldre casos de famílies amb sobre-endeutament. El govern espanyol també posa en dubte l’adequació a la carta magna de l’article que estableix un sistema temporal per ajudar les famílies que pròximament seran desnonades. La resta d’articles qüestionats són el 15 i 17, que donen potestat a la Generalitat per expropiar l’ús d’habitatges buits a bancs i grans propietaris per un període d’entre 4 i 10 anys per a finalitats socials.

El Govern està “tranquil”

La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge de la Generalitat de Catalunya, Meritxell Borràs, assegura que el Govern “està tranquil” i denuncia un nou atac i una “amenaça clara” a les competències de Catalunya. Segons Borràs, la nova normativa compta amb diversos avals que en sostenen la viabilitat, com el del Consell de l’Advocacia i el Col·legi d’Advocats de Barcelona.

La consellera ha criticat la inacció de l’executiu de Rajoy en aquesta matèria i ha qüestionat que, si l’Estat realment creu que no són unes competències pròpies de la Generalitat, “per què no han desenvolupat una llei que tiri endavant la protecció de les persones més vulnerables?”

Abans del recurs, però, s’obre una via de negociació entre les dues administracions, tot i que Borràs ja ha remarcat que des del Govern no es farà cap pas enrere perquè és una llei positiva i sòlidament “travada” a la Constitució i l’Estatut de Catalunya

Per la seva banda, el portaveu de JxSí, Jordi Turull, ha criticat a les xarxes que el Govern espanyol "ni fa ni deixa fer".