Mentre a Catalunya la polèmica per les escoltes sobre una presumpta conspiració contra CDC i ERC –per part de l'Oficina Antifrau i el Ministeri de l'Interior– sacseja partits i ciutadans, a Madrid el govern espanyol se'n renta les mans. El focus dels partits estatals és centrar-se en la recta final de les eleccions, a menys de 72 hores per a la cita amb les urnes el 26-J. Davant d'aquesta tessitura, el Partit Popular (PP) prefereix treure ferro a l'assumpte, esperant que no el perjudiqui en la campanya aquesta "broma", com ha qualificat el president en funcions, Mariano Rajoy, la possibilitat d'una conspiració independentista.

Com a cap de govern, Rajoy desvia l'atenció cap a allò que ell considera el focus de l'assumpte: saber d'on han vingut les filtracions. "Això és el que hem ordenat investigar i crec que tenim possibilitats reals d'arribar a saber qui ha fet aquesta mena de gravació", ha indicat el president en funcions des de Huelva, aturada d'aquest dijous en el calendari de campanya electoral. Al seu parer, el paper institucional no el permet especular sobre l'origen d'uns àudios "que a estones no se senten gaire bé", i ha demanat prudència abans que s'obri una investigació.

Tanmateix, aquesta dualitat entre ser l'inquilí de Moncloa –alhora que candidat a la presidència– es trenca, davant la confessió subtil d'un silenci electoralista. Mentre l'oposició demana la dimissió del ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, Rajoy manté la tècnica emprada en les darreres ocasions de no bellugar-se gaire, com a fórmula per esmorteir qualsevol cost sobre el succés. "Aquesta història no provocarà cap efecte en cap campanya" ha dit, tot afirmant que el que és "preocupant" és revelar un cas de fa dos anys en plena cursa electoral.

Però en un moment que a C's es llancen a la piscina amb el discurs de la persecució del castellà, o el PSOE andalús parla dels "privilegis de Colau" el PP banalitza la "curiosa teoria" que sigui una conspiració independentista. "Acusar-nos d'una conspiració anti-independentista al cap de l'Oficina Antifrau, que va ser nomenat per dos terços del Parlament català, i al ministre de l'Interior, no deixa de ser una broma", ha afirmat. A parer seu, l'oposició –PSOE, Ciutadans i Podemos– està usant el fet i exigint-ne responsabilitats per treure'n rèdit a les urnes.

No és la primera desviada d'atenció del president des que el cas ha emergit a la llum pública. Aquest dimecres Rajoy va anunciar que es volia generar un "problema on no n'hi ha", després que es sabés a través dels àudios que ell podria tenir constància dels fets. El partit va tancar files darrere del seu líder, i va sostenir la tesi del "victimisme" dels partits catalans i la negativa a ser investigats per delictes de corrupció, com procedeix d'acord amb la tasca de l'Oficina Antifrau, segons va afirmar el portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando.

Les paraules de la vicepresidenta en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, també han apuntat aquest dijous la teoria d'un possible interès d'aquells qui estan sent investigats per la consulta del 9-N, i "pretenen" que es paralitzin els processos judicials. Així és com el govern espanyol es renta les mans, intentant minimitzar la possibilitat de ser penalitzat a les urnes i rebotant-ne les culpes a qui va gravar els àudios, mentre les hores passen i el diari Público.es continua revelant converses comprometedores per a les parts implicades.