El govern espanyol ha presentat aquest divendres un recurs d’inconstitucionalitat davant el Tribunal Constitucional (TC) contra els pressupostos de la Generalitat del 2017, per incloure partides pressupostàries per finançar el referèndum. Així mateix, l'executiu espanyol demana la suspensió dels pressupostos i sol·licita que s'amonesti el president català, Carles Puigdemont, i tot el Govern. La vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha concretat que el recurs contra els pressupostos afecta l’addicional 40 (originàriament es deia 31) i tres partides pressupostàries que preveuen 5,8 milions d'euros per al referèndum anunciat per al proper mes de setembre.

Diversos grups parlamentaris ja havien expressat la seva voluntat de recórrer els pressupostos al TC però no ho podien fer mentre aquests no estiguessin publicats al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya. Un cop publicats, des del 28 de març, el Govern de l’Estat ha decidit emprendre accions legals contra uns pressupostos que, segons va definir el Consell de Garanties Estatutàries (CGE), incorporen disposicions contràries a la Constitució i l’Estatut.

El recurs de l’Executiu planteja concretament la inconstitucionalitat de la disposició addicional 40, que recull l'esmena de la CUP, que preveu la convocatòria d’un referèndum “al marge de la legalitat vigent”, i la de Catalunya Sí que es Pot, que contempla el finançament d’un referèndum legal i, per tant, pactat amb l’Estat. Per altra banda, el Govern espanyol també recorre tres partides "relatives a processos i consultes populars i processos de participació ciutadana", que no van ser declarades inconstitucionals pel CGE.

Coscu pressupostos

Notificació a Carles Puigdemont

Segons ha informat la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, el recurs sol·licita al TC que es decreti la suspensió d’aquests apartats dels pressupostos i demana que es notifiqui personalment la providència de suspensió al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, als consellers, al secretari de Govern, al secretari general de Vicepresidència, a la interventora general de la Generalitat, a la directora de Contractació Pública de la Generalitat i a la directora general de pressupostos.

"Sol·licitem que en aquesta notificació adverteixi a tots del seu deure d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada i, en particular, que s'abstingui de dictar cap acord de disposició de les partides pressupostàries impugnades, també del fons de contingència, amb la finalitat de cobrir qualsevol despesa derivada de la celebració del procés referendari o del referèndum", ha dit Sáenz de Santamaría. "Tot això amb l'advertiment de les corresponents responsabilitats, fins i tot penals", ha afegit.

Tot i que la iniciativa ha estat del govern de Mariano Rajoy, altres forces polítiques havien assegurat que portarien els pressupostos al TC. Ciutadans va plantejar al PSC i al PP sumar-se a la presentació d’un recurs d’inconstitucionalitat sobre els comptes catalans. El PP català va agrair l’oferta però el portaveu de la formació, Alejandro Fernández, va avançar que seria “més eficaç” que fos el govern espanyol qui presentés el recurs perquè l’actuació “paralitzaria immediatament la disposició addicional” que preveu el referèndum.

“El referèndum no va enlloc”

En roda de premsa posterior al Consell de Ministres, el vicepresidenta del Govern d’Espanya i ministra de la presidència i administracions territorials, Soraya Sáenz de Santamaría, ha carregat contra les actuacions de la Generalitat de Catalunya.

La ministra ha repassat, durant la seva intervenció, el recorregut que ha tingut la disposició que preveu el fiançament del referèndum. Segons ha recordat, abans de produir-se la votació dels pressupostos, els lletrats del Parlament van advertir que les esmenes de la CUP i Catalunya Sí Que es Pot no solucionaven el problema d’inconstitucional i que, tot i així, es van aprovar les dues esmenes.

 

“Tots i cadascun dels actes de la Generalitat en la línia de considerar que Catalunya tenia capacitat de sobirania han estat impugnats. La novetat és el deconcert polític i jurídic en què viu la Generalitat”, ha reblat la vicepresidenta. Sáenz de Santamaría ha lamentat que es vulguin fer servir “fons públics” per finançar el referèndum i ha carregat contra haver permès la votació de dues esmenes diferents, la de la CUP i la de CSQP, que es refereixen a un mateix article.

Els sobiranistes "no van enlloc i, més important, cada cop els acompanya menys gent”, ha assegurat la vicepresidenta. Segons manté, el referèndum vulnera la Constitució i la legalitat espanyola vigent però, a més, Sáenz de Santamaría ha advertit que el Govern català no té l’empara internacional. “Mai s’han fet tants kilòmetres per caminar tan poc”, ha lamentat la també vicepresidenta en relació als viatges oficials de Puigdemont i el conseller d’Assumptes Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva.