El govern espanyol rebaixa el to i cinc dies després que la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría considerés "proporcionat i proporcional" l'operatiu del referèndum, i el president Mariano Rajoy girés l'esquena als més de 800 ferits amb un "hem fet el que havíem de fer", la Moncloa avala ara les disculpes del delegat del govern espanyol Enric Millo, qui demanava perdó aquest divendres pels cops a centenars de catalans per part dels cossos de Seguretat de l'Estat. És amb l'intent de perdó de fons que l'executiu central exigeix a la Generalitat que abandoni la DUI, per obrir-se a un diàleg inconcret. 

"És el delegat del govern de la Nació a Catalunya, de manera que el que ha dit, tot i que no ho he sentit, estarà ben dit. L'operatiu anava dirigit a retirar les urnes, però si hi va haver persones perjudicades, tots ho sentim molt", ha dit el portaveu del govern espanyol Íñigo Méndez de Vigo en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Així i tot, De Vigo s'havia desfet prèviament en afirmacions incrèdules sobre si realment la quantitat de ferits va ser la que els mitjans van publicar, i assegurava que només es coneixia una persona hospitalitzada per l'1 d'octubre. 

Tanmateix, Rajoy no està disposat a la negociació sobre la independència, que li insinuava el president de la Generalitat Carles Puigdemont, fins que no es restableixi "l'ordre constitucional". Aquí De Vigo ha donat suport a les paraules del rei Felip VI, valorant com a "molt positiu" el discurs on instava a preservar la Constitució. Tanmateix, el representant governamental no s'ha volgut posicionar sobre el 155, o les paraules de l'expresident espanyol José María Aznar en què instava Rajoy a prendre mesures per aturar la DUI o convocar eleccions, sinó que s'ha tornat culpant Puigdemont. 

D'aquesta manera, De Vigo s'ha tornat que era el Govern qui havia de "tornar a la legalitat", com a prerequisit per al diàleg i com a forma de "tancar la bretxa de la confrontació", que a parer seu es va obrir al Parlament d'ençà dels dies 6 i 7 de setembre —durant els plens en què es van aprovar les lleis de referèndum i transitorietat silenciant l'oposició—. "Un cop es torni a la legalitat, es pot parlar al Parlament i fora d'ell", deia De Vigo sense vetar aquesta vegada com a interlocutors Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras, com sí que van fer fa unes setmanes.

La qüestió és que, segons fonts de la Moncloa, això no només passaria per renunciar a la DUI, sinó per deixar de banda les lleis de desconnexió. El mateix De Vigo ha insistit diversos cops que això començava per la cambra catalana. Per això, l'executiu central s'empara en editorials de diversos mitjans de comunicació –sense citar quins– que li donarien la raó, així com les paraules dels portaveus de la Unió Europea —que a més de denunciar la violència insistien en l'ordre constitucional— i també en el suport que rep el Partit Popular per part de PSOE i Ciutadans.

Així les coses, el primer gest de diàleg de Rajoy ja s'ha fet amb el teixit empresarial establert a Catalunya, a instàncies del qual el Consell de Ministres ha aprovat un decret —anunciat dijous— per agilitzar la fugida d'empreses catalanes. El ministre d'Economia Luis de Guindos ha dit que era fruit de la "irresponsabilitat" de la Generalitat, no de les companyies. De Guindos ha assegurat que la mesura hauria estat consultada també a l'equip de Pedro Sánchez i Albert Rivera i s'ha mostrat satisfet en un moment en què una DUI "genera alarma i incertesa i és el pitjor que hi pot haver al món empresarial", deia.