El ministre d'Interior en funcions Jorge Fernández Díaz ha convocat a les 17h d'aquesta tarda una reunió de la taula d'avaluació de l'amenaça terrorista per les explosions a Bèlgica, que estarà formada per representants de les forces policials (CNI, Policia, Ministre i Guàrdia Civil). Així mateix, a les 18:30h es reuniria la Comissió pel pacte antigihadista amb experts i especialistes per avaluar les mesures de seguretat a emprendre en el territori espanyol. Díaz ha assegurat que Bèlgica no havia ratificat que fos una obra del terrorisme islàmic, malgrat que "no hi ha motius per pensar que no ho sigui", ha dit. El portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, ha explicat que Rajoy havia trucat al secretari general del PSOE, Pedro Sánchez per explicar-li la situació, així com la vicepresidència ho ha fet amb la resta de forces.

ISIS, Daeix

El Govern espanyol en funcions ha atribuït les explosions d'aquest matí a l'aeroport de Bèlgica al terrorisme gihadista del Daeix, –també conegut com a Estat Islàmic (ISIS)–. Ho ha expressat el ministre d'Exteriors en funcions, José Manuel García-Margallo, assegurant que el grup té "cèl·lules dorments molt ben coordinades que poden ser despertades en qualsevol moment". Tot i que les autoritats belgues encara no han pogut ratificar la causa dels fets, el ministeri d'Exteriors espanyol n'ha decretat ja el nivell 4 d'alerta. Aquest inclou controls en centres de passatgers en aeroports i estacions, motiu pel qual s'han anul·lat els 67 vols programats entre Espanya i Brussel·les, segons l'empresa AENA. Ara bé, Margallo ha explicat que "no tenia constància que hi hagués cap espanyol afectat" a causa de l'atemptat.

Rajoy, crida a la unitat

El mateix president en funcions, Mariano Rajoy, també ha declarat la seva sospita en un tuit on expressava: "El terrorisme no aconseguirà derrotar-nos. La unitat dels demòcrates a #EU està i estarà sempre per sobre de la barbàrie i la desraó". Segons el president, li ho haurien comunicat els serveis d'intel·ligència a les 8h del matí. “Convé esperar i ser prudent, sobretot per la banda de les autoritats”, ha dit Rajoy. Així mateix, ha fet una crida a la unitat de les forces espanyoles, expressant la seva solidaritat amb el poble belga, "a Brussel·les, que és la capital d’Europa". Segons el cap de Govern, a Espanya s'han fet moltes detencions relacionades amb el gihadisme, per bé que "és molt difícil de combatre".

Sánchez, llibertat

Al seu torn, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha afirmat a través del seu compte de Twitter que estava "pendent de les notícies que li arribaven des de Brussel·les". Encara que estava de viatge a Tenerife per motius polítics, també ha adreçat "commoció i dolor pels atemptats" i "solidaritat amb les víctimes, amb el poble belga i amb les institucions europees". Més tard, en unes declaracions als mitjans, Sánchez ha donat un missatge de "llibertat davant el terrorisme". El socialista resta a l'espera de rebre la convocatòria del ministeri, malgrat que ha considerat que cal mantenir la "tranquil·litat i la confiança" en les forces policials de l'Estat espanyol. 

Rivera, unitat i democràcia

Al seu torn, Rivera ha demanat ser “cautelosos” davant la tragèdia ocorreguda. Així mateix, ha traslladat el seu condol a les famílies i la resta de “compatriotes europeus”. “No mirarem cap a una altra banda”, ha dit en una roda de premsa al Congrés dels Diputats, afegint que havia estat la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría qui l’havia informat dels fets, després de trucar-lo ella mateixa. Sembla que Rajoy estava ocupat amb altres trucades al telèfon. A aquests efectes, el líder dels taronges ha fet una crida a la “unitat de tots els demòcrates” i a fer “ni una passa enrere, per defensar el model de convivència i llibertats”, com ha expressat.

Sobre si Rajoy hauria de suspendre la seva agenda oficial d'actes, Rivera creu que sí. “Està tothom pendent de les explosions i crec que els grups parlamentaris de les nacions europees i els seus governs també ho han d’estar”. Per la banda de C’s, és l'eurodiputada Carolina Punset qui ha informat que estaven bé, i que no hi havia espanyols ferits en la tragèdia. 

Podemos acudeix a la reunió

El líder de Podemos, Pablo Iglesias, ha explicat que la seva formació participaria com a observadors de la reunió que tindrà lloc aquesta tarda, pel pacte antigihadista, "amb responsabilitat d'Estat", per bé que el seu partit no el va subscriure en el seu moment. Hi assistirà Rafael Mayoral, ha indicat, alhora que Iglesias ha afirmat que havia demanat a Pablo Bustinduy, i al mateix Mayoral que activin la seva unitat de seguiment pel terrorisme gihadista, on també hi haurà el general Julio Rodríguez. “Vull adreçar la meva solidaritat a les víctimes i els seus familiars; Espanya hauria de posar-se a disposició de Bèlgica i col·laborar amb els serveis d'intel·ligència europeus”, ha aconsellat el podemista.