Les urnes, un dels símbols principals del procés català, ara han esdevingut un problema pel Govern. Segons ha pogut saber el diari Ara, s’ha obert un debat per decidir com i quan s’han de comprar. En el cas que es faci un referèndum unilateral, la Generalitat no podrà fer servir les que usa habitualment.

Sembla que aquest conflicte ha creat tensió, i el Departament de Vicepresidència ja ha fet l’encàrrec verbal a Governació perquè liciti el contracte que ha de permetre comprar les urnes del referèndum. Tot i això la conselleria demana que se’ls hi sol·liciti per escrit.

Aquests debats entre conselleries estan marcats per la pressió de la Fiscalia, que està pendent de cada pas del Govern català. L’origen del conflicte es troba en el document firmat per Oriol Junqueras, Raül Romeva i Neus Munté que ordena, a la Conselleria de Governació entre d’altres, posar en marxa els preparatius electorals.

El dubte és si el document fa que la responsabilitat de comprar urnes també s’assumeixi de forma col·legiada, i aquí arriba la tensió entre conselleries. Vicepresidència entén que l’acord és suficient, però els serveis jurídics de Governació ho posen en dubte. Segons fonts governamentals, consultades per l’Ara, la conselleria de Governació qüestiona que la despesa de les urnes sigui necessària, ja que fins ara s’obtenien de forma gratuïta. Per aquest motiu la conselleria no vol fer res sense una ordre escrita de Vicepresidència.

Si es fes d’aquesta manera, la responsabilitat seria de Junqueras, i de moment el vicepresident no ho ha acceptat. Aquestes fonts indiquen que una possible solució seria fer un nou acord per aquest tema que no deixés marge de dubte sobre que la iniciativa sorgeix del tot del Govern català.