El conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Josep Rull, ha confirmat que la Generalitat ha presentat aquest divendres una demanda contra Adif per la via contenciosa-administrativa davant de l'Audiència Nacional per l'incompliment del pla d'inversió en Rodalies de 306 milions d'euros, perquè considera esgotada "la via política".

"Vam pactar –amb el Ministeri de Foment– de bona fe la inversió de 306 milions per garantir la fiabilitat de la xarxa ferroviària i s'ha incomplert de manera manifesta", ha explicat Rull, que ha indicat que en el termini d'inversió, del 2014 al 2016, només s'ha executat un 4,2%.

Ha assegurat que amb aquesta demanda per la via contenciosa no busquen defensar els interessos de la Generalitat sinó els usuaris de la xarxa de Rodalies i Regionals perquè "si la infraestructura està en bones condicions, els serveis són solvents", i ha posat d'exemple els Ferrocarrils de la Generalitat (FGC).

Front comú català

La denúncia s'ha presentat dos dies després que les institucions catalanes, amb el president Carles Puigdemont al capdavant, escenifiquessin un front comú per exigir el traspàs de Rodalies en condicions. 

Puigdemont va defensar que el traspàs del servei és una qüestió de "dignitat" i va advertir que la paciència s'ha acabat i "per cada incompliment, hi haurà una resposta, sigui judicial, política o ciutadana". 

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també s'ha sumat a la reivindicació i, en aquest acte, va denunciar que "la falta d'inversions ens ha deixat un territori fracturat, picat, amb municipis oblidats" i, fins i tot, va recordar els centenars de veïns atropellats arreu del territori perquè les estacions no estan en condicions i pels passos a nivell.