El Govern i la CUP mantenen les seves postures enrocades. Després de dues hores de reunió amb el president Carles Puigdemont i el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, al despatx de Presidència al Parlament, amb entrades i sortides constants dels diputats per poder votar les iniciatives que el ple del Parlament debatia en paral·lel, la diputada cupaire Anna Gabriel ha assegurat "que no hi ha canvis en res". Bàsicament perquè el Govern no ha presentat un nou projecte de pressupostos, que és el que sempre ha reclamat la CUP, i tampoc té intenció de retirar l'actual.

La sensació dels cupaires a la sortida de la reunió celebrada aquest dijous era pràcticament de "tristesa", segons fonts de la formació. Tot i això, la diputada Anna Gabriel ha atès els mitjans als passadissos de la Cambra catalana, que han viscut tota la jornada pendents de la porta del despatx. La cupaire bàsicament ha confirmat el que s'esperava, és a dir, que tal com estaven les posicions era impossible arribar a un acord.

Mentrestant, el Govern ha preferit no fer declaracions, en part perquè estava pendent també de la reunió del secretariat nacional de la CUP amb tot el grup parlamentari. Una trobada de la qual no s'esperava cap canvi de posicionament, segons expliquen fonts cupaires a El Nacional. Es tracta de "traslladar informació" de com ha anat la cimera d'aquesta tarda, han assenyalat. 

Segons Gabriel, el Govern vol mantenir el debat a la totalitat del 8 de juny, malgrat que això suposi una important derrota política perquè l'esmena a la totalitat de la CUP, ara per ara, es manté. "No té perquè decaure", ha sentenciat la diputada. Per tant, els cupaires refermen el seu 'no' als pressupostos, tal com va decidir la seva militància, perquè els comptes al seu entendre "no caminen cap a la independència".

Ofertes sobre la taula

En la reunió amb Puigdemont i Junqueras, on a més de Gabriel han participat Eulàlia Reguant, Joan Garriga, Pilar Castillejo i membres del secretariat nacional, el Govern ha posat sobre la taula una contraoferta pressupostària per modificar aspectes puntuals com ara en l'àmbit de la sanitat o la recuperació dels impostos anul·lats pel TC. No obstant, la CUP assegura que "no hi ha canvis en la globalitat" i que continuen sent segons Gabriel uns comptes autonòmics.

La CUP també ha volgut deixar clar quin és el seu marc negociador. Tal com ja va exposar en la seva conferència política del 12 de maig, l'esquerra anticapitalista ha insistit en la necessitat d'uns pressupostos "lliures de Montoro". Això vol dir bàsicament desobeir el topall de dèficit. A més, creu també que cal introduir modificacions a la llei d’acompanyament de pressupostos per tal de garantir ingressos a llarg termini que proposin mesures contundents cap a una estructura tributària més justa i equitativa.

Fiscalitat

En el cas de l'IRPF, la CUP aposta per rebaixar el tram de les rendes baixes, passant del 12 a 9,5% i modificar també la banda superior amb un nou tram de 60.000 a 90.000 amb tipus un tipus del 23,5% i un tram superior a partir de 90.000, amb 25,5%. I això és que li haurien traslladat directament i de manera molt concreta al Govern durant la trobada. 

No obstant, l'executiu de Puigdemont prefereix deixar aquest debat pel tràmit parlamentari, un cop superat el debat del 8 de juny. I de fet, en la darrera oferta que ha posat sobre la taula l'executiu, no hi ha cap concreció en aquest sentit. Per tant, aquest hauria estat un dels principals esculls per arribar a un hipotètic acord que com a mínim hagués permès passar el primer tràmit parlamentari. 

Conclave de JxSí

Abans d'aquesta reunió entre el Govern i la CUP, la cúpula de JxSí, amb Puigdemont al capdavant, s'ha reunit durant més d'una hora també al despatx per coordinar quina estratègia seguir per tal d'intensificar la pressió als cupaires, i aconseguir, com a mínim, la retirada de l'esmena. Una opció que ara mateix no es contempla. 

A més de Puigdemont, també hi ha participat Oriol Junqueras, el president del grup parlamentari, Jordi Turull i la portaveu, Marta Rovira. Així com la consellera de la Presidència, Neus Munté, el conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, que s'hi ha afegit més tard, i els caps de llista de les demarcacions de Girona, Lleida i Tarragona. 

Suport de patronals i sindicats

El vicepresident Junqueras, prèviament a les negociacions al Parlament i en un intent de mostrar muscle en un dia que s'esperava complicat, s'ha trobat amb patronals i sindicats, els quals han mostrat la conveniència que els pressupostos puguin tirar endavant. Tots ells han coincidit que disposar dels nous comptes seria més positiu que continuar en pròrroga pressupostària tot i que han mostrat matisos a l'hora de valorar el projecte del Govern.

Document de proposta del Govern

Document marc negociador de la CUP