El Govern ha abordat durant la reunió d’aquest dimarts la situació provocada pel dictamen del Consell de Garanties Estatutàries, que considera inconstitucional la disposició addicional 31 dels Pressupostos. Aquesta disposició recull el compromís de dotar la partida per a la celebració del referèndum i va ser una de les exigències de la CUP per donar suport als comptes. 

Durant la reunió de l'executiu s’ha posat damunt la taula les tres alternatives possibles que es plantegen arran el dictamen, des d’ignorar la decisió del Consell -que no és vinculant-, fins a retirar la disposició addicional o bé introduir-hi esmenes, segons fonts del Govern.

Escoltar el Consell

Tots els consellers han expressat la seva opinió i, de manera molt majoritària, s’han inclinat per tenir en compte el pronunciament del Consell de Garanties tot i que no sigui vinculant. L’argument és que l’aposta explícita de l’executiu per la legalitat catalana no es pot obrir pas ignorant els dictàmens d’un òrgan que emana de l’Estatut. La possibilitat de desoir el Consell pràcticament no ha tingut suport.

Per aquesta raó, com a conclusió del debat, s’ha encarregat al vicepresident, Oriol Junqueras, dirigir els contactes amb els cupaires per buscar un acostament després que aquesta formació havia reclamat no fer cas del dictamen.

Les converses han començat ja, però la previsió és que el ple que comença aquest dimecres agilitzi la negociació per decidir la resposta i com tramitar-la. De fet, la CUP té viva una esmena -és a dir, que no es va votar en comissió i es defensarà en el ple- en què es planteja una modificació del text d'aquella disposició. A més, la Mesa ha fixat un nou termini de tres dies per presentar esmenes arran el dictamen.

Compromís clar i irrenunciable

La consellera de Presidència, Neus Munté, ha explicat en la roda de premsa posterior a la reunió del consell executiu que Junqueras obriria converses amb la CUP i CSQP per trobar “l’instrument més eficaç” per donar resposta a aquesta situació.

Munté s’ha mostrat convençuda que es trobarà el “desllorigador” i confiada que els pressupostos no corren cap perill perquè el compromís del Govern amb el referèndum és "clar, nítid, explícit i irrenunciable". Ha insistit que no hi haurà “cap desviament” en aquest objectiu i ha descartat també que la CUP pugui retirar el seu suport als pressupostos arran del dictamen.