La directora general de Tributs de la Generalitat, Marta Espasa, ha proposat canvis en la proposició de llei de creació de l’impost d’actius improductius, que grava els béns de luxe i que va ser pactat per Junts pel Sí i la CUP.

Espasa ha exposat una sèrie de “propostes tècniques de millora”, en el marc de la comissió d’Economia del Parlament, que suposarien modificar aspectes clau d’aquesta proposició d’aquesta llei, que va contribuir a convèncer la CUP que no bloquegés la tramitació dels pressupostos de la Generalitat.

En aquest sentit, Espasa ha plantejat que “no té cap tipus de sentit que hi hagi un mínim exempt”, establert en 500.000 euros per al càlcul de la base liquidable o de 100.000 sense incloure-hi immobles. Així mateix, la directora general de Tributs ha plantejat “eliminar” l’obligació dels contribuents “no residents” a Catalunya de rendir comptes d’aquest impost per tal d’”evitar problemes” amb la normativa estatal.

El diputat de la CUP Benet Salellas ha deixat clar que “no comparteixen” aquestes mesures, tot i que bé ha acceptat incorporar algunes de les propostes d'Espasa. Així mateix, ha assegurat que, si hagués depès únicament de la formació anticapitalista, s’hauria fet un import sobre grans fortunes “sense tenir en compte els límits competencials” i que, en canvi, el Govern aposta per “explorar els límits de l’autonomia”.

Els grups de l’oposició, per la seva banda, han subratllat que els suggeriments d’Espasa evidencien la “improvisació” amb la qual es van presentar aquestes proposicions de llei.