El tinent general Fernando Aznar Ladrón de Guevara és, des d’aquest dimarts, el màxim representant de l’exèrcit espanyol a Catalunya, un cop ha pres possessió del càrrec d’inspector general de l’exèrcit en substitució de Ricardo Álvarez-Espejo, que va passar a la reserva el passat 1 de març.

El nou militar al comandament, amb experiència operativa, ha pres possessió del càrrec fent esment de les “extraordinàries relacions institucionals en tots els àmbits de les Comunitats Autònomes”, en referència a Catalunya, Aragó, Navarra i la Rioja, territoris sobre els quals té capacitat de comandament, però fent esment específic de la relació amb “aquesta entranyable i noble terra catalana”, evitant, això sí, fer cap valoració política.

Amb tot, la relació institucional “extraordinària” no s’ha vist pas reflectida en l’assistència de les institucions catalanes a l’acte, que no han comptat amb cap representant de primer nivell ni de la Generalitat de Catalunya ni de l’Ajuntament de Barcelona. Només hi ha assistit la directora general de Relacions Institucionals i amb el Parlament, Carmen García, el director general de la Policia de la Generalitat, Albert Batlle, i el comissionat de Seguretat de l’Ajuntament de Barcelona, Amadeu Recasens, a més d’altres representants dels Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana.

Aquesta representació ha contrastat amb la presència del delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, que ha estat acompanyat de representants de primer ordre del PP i Cs, amb la presència del president dels populars catalans, Xavier García Albiol, i la presidenta del Grup Municipal de Ciutadans a Barcelona, Carina Mejías. També hi eren presents el president del TSJC, Jesús Maria Barrientos i la fiscal en cap de Barcelona, Ana María Magaldi.

Barrientos Magaldo Albiol Militars - Sergi Alcàzar

Visques a Espanya

L’acte, reflex de la cultura castrense, amb banda de música -un tant desencertada-, parada militar i visques a Espanya, al Rei i l’exèrcit, ha estat presidit pel cap de l’Estat Major de l’Exèrcit de Terra, Francisco Javier Varela Salas, que en una breu al·locució ha assenyalat la necessitat de dur a terme les tasques encomanades “en un escenari d’austeritat”.

Per la seva banda, el nou inspector general s’ha mostrat il·lusionat de tornar a Catalunya, ja que havia estat destinat anteriorment a Berga, i en el seu discurs, tot i intentar evitar cap interpretació política, ha assegurat posar-se  a disposició de les “autoritats civils, judicials, acadèmiques, consulars i eclesiàstiques” de Catalunya.