El cap de llista de Ciutadans per Barcelona el 26-J, Joan Carles Girauta, rep a El Nacional a la seu del partit al carrer de Balmes de Barcelona. Repeteix com a candidat després d'una curta legislatura on s'ha rodat en la política madrilenya. Ha estat portaveu del partit al Congrés i també ha format part de l'equip negociador del pacte de governabilitat per la fallida investidura del socialista Pedro Sánchez. Això es nota. Està més relaxat i ha guanyat certa fluïdesa en la posada en escena. En aquesta campanya, C's s'ha compromès a impulsar la reforma del sistema de finançament en els primers mesos de la legislatura i a no permetre que Mariano Rajoy (PP) segueixi governant. En aquesta entrevista, reivindica Ciutadans com l'únic partit de centre i liberal a Espanya. També que és el partit que aplega una nova fornada de polítics catalans que volen que Catalunya torni a liderar les grans reformes que necessita l'Estat.     

Com defineix les relacions entre Catalunya i Espanya?

Tinc la sensació que són molt estranyes. Aparentment no hi ha relació entre la Generalitat i el govern espanyol però després veiem que hi ha una relació evident entre Junqueras i Montoro. No aporta gaire en termes de transparència.

El PP no té cap pressa pel Corredor Mediterrani. No s’ha considerat una prioritat. Per a nosaltres és urgent

Què pot aportar C’s si, com esperen, són decisius a Madrid, per a millorar la relació entre Catalunya i Espanya i que això reverteixi en positiu al conjunt dels ciutadans de Catalunya?

Justament per ser un partit nascut a Catalunya tenim molt clares certes prioritats que el govern del PP no ha tingut clares en els últims quatre anys. Per exemple, creiem que Catalunya està infrafinançada en infraestructures. És evident en la qüestió del Corredor Mediterrani, que per a Catalunya és fonamental. El PP no té cap pressa. No s’ha considerat una prioritat. Per a nosaltres és urgent i, pel que sabem, el senyor Puigdemont en això no vol desconnectar. Vol connectar, igual que nosaltres. Aquí ja tenim una via d’aproximació.

...

Nosaltres no estarem mai d’acord amb el plantejament de la desconnexió, d’estructures d’Estat... però som més conscients que ningú que darrere d’aquesta discussió estèril, com a catalans tenim la responsabilitat de treballar pel dia a dia i per les coses que realment importen als catalans. Ho demostrem al Parlament essent el grup que més iniciatives té i que presenta mesures clares. Més enllà de la distància en plantejaments que no condueixen a res, que són estèrils, es poden sumar esforços per fer coses pel bé dels catalans. És el que fem al Parlament i el que farem des del govern d’Espanya, si ens toca.

Si vostè em diu quines propostes concretes tenen vostès per complaure aquells qui volen trencar Espanya, li diré que cap ni una

El 27-S dos milions de catalans van votar partits que aposten per la independència. Per què al programa no hi ha cap mesura concreta per a Catalunya, adreçada a aquest elector que ara pensa que és millor marxar que seguir units?

Nosaltres fem la proposta més ambiciosa, no per aquest elector, per a qualsevol elector: construir un país transparent, honest, pròsper. És a dir, un país que valgui la pena. Això és el que nosaltres considerem que engresca la immensa majoria dels espanyols. Ara, si vostè em diu quines propostes concretes tenen vostès per complaure aquells qui volen trencar Espanya, li diré que cap ni una. Nosaltres volem construir sobre coses tangibles: un complement salarial per als qui no arriben a final de mes, una educació d’alta qualitat universal i gratuïta... Aquestes són les coses que faran que la majoria pensi que aquest país val la pena. Ara, qui ja té com a premissa renunciar a aquest projecte comú, trencar amb ell, a aquest no el podrem convèncer.

Pensava que Catalunya havia deixat enrere això de donar voltes a un procés que ha fracassat

Referèndum Unilateral. Quines conseqüències podria tenir a Catalunya?

A mi aquest tema m’interessava molt intel·lectualment. Però ja fa temps que l’havia deixat enrere perquè pensava que Catalunya havia deixat enrere això de donar voltes a un procés que ha fracassat. És una mica masoquista continuar amb un procés que ha mort. Però cadascú pot passar el temps com vulgui. Això no farà que la gent surti de la pobresa, que els autònoms ho tinguin més fàcil... Sinó que continuarà donant arguments a uns polítics inútils que l’únic que fan és parlar de fum i inventar-se un lèxic polític nou amb el qual discuteixen, sense tenir traducció en cap cosa real. És contradictori amb el que diuen. Ara han retrocedit diverses pantalles.

Senyors de Convergència, han d’assumir que van fer que Catalunya entrés en una aventura que no porta res de bo i que han perdut

Per què?

Perquè això semblava que estava fet. No vull molestar ningú però sí que he de dir, com a polític, que el que fan aquests polítics que despisten amb aquestes històries, no aporta res al benestar de la gent. Una única cosa que és molt negativa: la queixa permanent. No assumir que has fet una cosa que no portava enlloc. Senyor Mas, senyors de Convergència, vostès han d’assumir que van fer que Catalunya entrés en una aventura que no porta res de bo i que han perdut. En aquest moment, d'un partit com Convergència, que apuntalava la governabilitat d’Espanya, ningú en vol saber res. Al Congrés dels Diputats, jo ho he viscut. Ningú en vol saber res. Això és el que han aconseguit.

La queixa i mirar-se el melic és CDC i JxSí, i l’empenta catalana ara la tenim nosaltres. Ja entenc que a molta gent li foti però, escolti, és el que hi ha

Hi ha una altra fornada de catalans, que no tenim res a veure amb aquests plantejaments, però que compartim una cosa amb moltes de les persones que votaven CDC: tenim una idea legítima d’una Catalunya que vol prosperar, que no defuig les responsabilitats quan s’equivoca, que estira el carro... Volem ser aquesta Catalunya que, de tant en tant, ha aparegut i que cada vegada que apareix dóna una empenta brutal a l’economia. La queixa i mirar-se el melic és CDC i JxSí, i l’empenta catalana ara la tenim nosaltres. Ja entenc que a molta gent li foti però, escolti, és el que hi ha.  

Per què no han aconseguit desempallegar-se de la percepció de ser la crossa del PP?

Jo crec que hi ha qui té prejudicis i no canviarà mai però no sé si són el nostre públic. La gent que val la pena és gent que jutja a partir dels fets que veu a la realitat. Qui ja ha decidit de partida que nosaltres som una crossa del PP i no canvia d’opinió encara que vegi que pactem amb el PSOE o que diem que no pactem amb el PP si hi ha Rajoy... també hi ha gent que diu que som una crossa del PSOE per haver pactat amb ells.

I ho són o no?

De cap manera. Entenc que a Espanya pugui costar més que a d’altres països entendre que hi ha un partit que és de centre. El centre polític no existeix des que la UCD va desaparèixer. En tots aquests anys no hi ha hagut un partit que sigui homologable al centre liberal europeu. Ara hi és, és qüestió d’acostumar-se.

Suárez no és de ningú, és de tots

Vostè sap que al senyor Jorge Fernández Díaz (PP) no li agrada gens que Ciutadans reivindiqui la figura d’Adolfo Suárez?

La figura d’Adolfo Suárez és una figura molt gran perquè representa l’arribada de la democràcia a Espanya. No se la pot apropiar ningú. Nosaltres l’admirem i fem servir la seva figura. Suárez no és de ningú, és de tots.

Qui pensi que Espanya és un país que no pot ser governat per un 'Albert', té una idea d’Espanya que no és la nostra

Una de les diferències respecte de la campanya del 20-D és que han decidit fer una campanya diferent a Catalunya que a la resta de l’Estat. Tenen un lema diferent: “Un president català per governar Espanya”. Està Espanya preparada per tenir un president català?

Hi ha una part d’Espanya que evidentment no està preparada. Recordem allò que es deia que no podia haver-hi un president d’Espanya que es digués 'Albert', i aquelles bestieses que van dir algunes persones del PP. Nosaltres creiem, i també ho hem vist quan ens movem per Espanya, que genera entusiasme un projecte de regeneració. Si s’ho pensen dues vegades és un plus que, justament, la regeneració d’Espanya vingui de Catalunya. És una forma de corregir incomprensions de molt de temps. Jo crec que la majoria de gent sí que està preparada per a això; molts no, però la majoria sí. Els que no, tenen un problema amb el seu concepte de ciutadania, de poble i de la mateixa Espanya. Qui pensi que Espanya és un país que no pot ser governat per un 'Albert' té una idea d’Espanya que no és la nostra. Com, d’altra banda, hi ha molta gent que té una idea de Catalunya que no és la nostra.

Si s’ho pensen dues vegades és un plus que, justament, la regeneració d’Espanya vingui de Catalunya

Vostè ha reconegut que, arran de la negociació del pacte de governabilitat amb el PSOE, són més propers...

És clar, és que l’experiència de la negociació és bona.

I quan escolta les declaracions de Susana Díaz dient que la hisenda pròpia catalana, manlleva les pensions dels andalusos, què li sembla?

Em sembla una bestiesa.

 Una característica del PSOE és que és moltes coses i això despista els votants

Ella també representa el PSOE amb el qual van pactar...

I també la senyora Batet, quan diu segons quines coses, és el partit socialista. És una característica del PSOE, que és moltes coses i això potser despista els votants. A Podemos li passa el mateix: que és moltes coses i que el partit canvia cada dia. Jo crec que a la gent li agrada saber què està votant. I la senyora Susana Díaz, amb qui nosaltres tenim un pacte d’investidura i de governabilitat, ha complert amb els requeriments que nosaltres li hem posat. Però a mi em fa mal a l’oïda sentir aquest tipus de comentaris perquè és groller. No hi ha matisos i toca les fibres que no s’han de tocar en política, que són les del greuge, en comptes d’apaivagar les emocions hostils i el sentiment de revenja. Estem intentant fer un país on es recuperi l'esperit de la primera transició.

Em fa mal a l’oïda sentir segons quins comentaris de Susana Díaz perquè és groller

Hi ha coses que, quan les dius, fas que l’altre es tanqui, i quan es tanca tindràs molta més feina per tornar a fer possible els acords. Quan Díaz diu això molta gent se sent ferida com a poble, com a col·lectiu. Això ho dic, multiplicat per cent, a tots aquells qui des de casa, a Catalunya, diuen coses que fereixen molta gent, també molts catalans. Quan es diu “Espanya ens roba”, que és també absolutament groller, també hi ha molta gent que se sent ferida.

Quan es diu “Espanya ens roba”, que és també absolutament groller, també hi ha molta gent que se sent ferida

Quins és la conclusió?

Renunciar als nacionalismes de tota mena. En un dia com avui [16 de juliol], que han assassinat una diputada laborista al Regne Unit mentre feia campanya contra el Brèxit, més que mai cal centrar-se, ser racionals i mirar de resoldre els problemes específics. Cal trobar consens en les polítiques. Posem les propostes sobre la taula i mirem en què estem d’acord. Aquest experiment ha estat d’èxit durant la transició i ara això pot acabar-se. Reeditem l’èxit amb les reformes que calgui. Catalunya no ha tingut una època tan llarga d’autogovern, prosperitat i llibertat com aquesta. 

Jo no dic que Rajoy sigui corrupte. Dic que és un irresponsable i negligent

Vetant Mariano Rajoy, no estan fent el mateix que Susana Díaz? Fer moviments que generen tensió, en aquest cas, amb el PP?

No és el mateix en absolut. Jo no contribuiré a fer que aquest senyor torni a ser president.

Han convertit Rajoy en el símbol de la corrupció del PP?

És el símbol d’una forma de governar que conté implícita la corrupció. És una forma de governar que ens sembla desesperant, depriment i inútil. Tenint majoria absoluta durant una legislatura, no ha estat capaç d’engegar reformes estructurals. Això vol dir que, tant si el votem com si no, no farà les reformes que calen. És inútil votar-lo. Malgrat la insistència del senyor Rajoy i la seva cúpula que els casos de corrupció eren aïllats, resulta que, no només no són aïllats, sinó que són una xarxa organitzada. El partit està imputat.

Això no canviarà per si Rajoy és o no al govern espanyol....

Però simbolitza aquesta etapa perquè ell ha estat al capdavant del partit 13 anys. Jo no dic que ell sigui corrupte. Dic que és un irresponsable i negligent. Ni per activa ni per passiva donarem el nostre suport perquè aquest senyor torni a ser president del govern. De cap manera. I això no és ofendre ningú.

A Catalunya han fet bandera del tema de la llengua. Al País Valencià, els mitjans de comunicació recollien recentment la denúncia d’un jove que es va presentar a unes oposicions d’auxiliar administratiu a l’Ajuntament de Godella i, quan va demanar fer l’examen en català, els organitzadors li van dir “No tenim l’examen en valencià, o el fas en castellà o marxes”. Què pensa fer C’s per garantir el dret dels catalanoparlants que es vulnera en comunitats autònomes que són oficials?

Això es pot garantir. Al País Valencià hi ha dues llengües oficials. En aquest cas, el senyor tenia dret a fer l’examen en català. Això ho volem a totes les comunitats que són bilingües. És molt senzill.