La gestora del PSOE comunicarà formalment aquest dimecres a l'equip de l'exsecretari general Pedro Sánchez, mitjançant un burofax, que no pot continuar amb el seu 'crowdfunding' i que l'únic sistema de recollida de fons que s'ajusta a la llei de partits és el que els han proposat: a través d'un compte corrent de titularitat compartida amb Ferraz.

Segons han informat Europa Press fonts socialistes, la direcció provisional es reafirma així en l'actitud que va adoptar en la primera reunió que va mantenir aquest dimarts amb representants de les tres candidatures, en la qual va aportar un informe elaborat pel catedràtic de la Universitat Autònoma de Madrid Diego Martín Barnuevo que afirma que el sistema de 'microdonacions' posat en marxa per les candidatures de Pedro Sánchez i Patxi López no és legal.

Tanmateix, després d'aquesta trobada, l'equip de Pedro Sánchez va assegurar que mantindrà el seu 'crowdfunding' fins i tot que arrenqui formalment el procés de primàries, una vegada es convoquin i els aspirants es converteixin en precandidats. Serà en aquell moment, addueixen, quan podran acollir-se a les normes internes que regulen les primàries.

Buit legal

Ara, diuen els 'sanchistas', hi ha un "buit legal" que no s'havia produït mai fins aleshores i per al qual, sostenen, el 'crowdfunding' és el millor sistema. I ho justifiquen amb dos informes que també van portar a la reunió d'aquest dimarts.

Segons Ferraz, en la reunió d'aquest dimarts, els 'sanchistas' van demanar aquesta documentació per "estudiar-la" amb deteniment i oferir una resposta "constructiva i en positiva". Segons aquestes fonts, la sensació que es van emportar els representants de la direcció federal és que hi hauria un "acord imminent".

Tanmateix, en finalitzar la reunió, l'assessor jurídic de l'equip de Pedro Sánchez, Andres Perelló, va anunciar que la seva campanya continuarà finançant-se a través del seu 'crowdfunding', que gestiona l'associació 'Bancal de Roses', creada específicament per a això.

Aquest dimecres, la diputada Adriana Lastra ha assegurat que mantindran aquest sistema i ha defensat que tenen un "compromís polític i legal" amb els donants que han volgut aportar per a la campanya de Pedro Sánchez.

En canvi, des de Ferraz s'assegura que no es pot apel·lar a la llei de protecció de dades, perquè les donacions als partits no poden ser "anònimes" i les aportacions que es facin als aspirants a les primàries no són cap altra cosa que donacions per a una activitat política.

La Gestora ja va informar per carta la setmana passada a les tres candidatures de què el sistema que els proposen -amb comptes compartits i supervisats per Ferraz- és l'únic que s'ajusta a la llei.

Així ho van defensar ahir verbalment en la reunió i el van acceptar dues de les tres candidatures i aquest dimecres tornen a traslladar-se'l a tots formalment, mitjançant sengles burofaxs enviats als equips. Afirmen que sobre l'aplicació de la llei "no cap debat".