El vicepresident de l'orde de Malta, propietària del monestir de Sixena, és el germà del ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, segons va explicar ahir el professor d'Història d'Art Antic i Medieval de la Universitat de Lleida Francesc Fité a RAC1.

De fet, tant el ministre, com el seu germà Pedro i el seu pare, figuren a la llista de condecorats per l’orde com a Cavallers d’Honor i Devoció en Obediència del Sobirà Orde Militar de Sant Joan de Jerusalem, Rodes i Malta.

Les monges de l’orde van ser demandades l'any 2012 pel govern d’Aragó i l’Ajuntament de Sixena per haver venut les peces del monestir. A la demanda, també s’hi va incloure la Generalitat i el MNAC per haver-les comprat. Cap representant de l’orde es va presentar al judici, així que van ser declarades en rebel·lía processal.

Tot i això, a la sentència de l’any 2015, la jutgessa María del Carmen Aznar va exculpar-les del delicte, els va perdonar els costos i tampoc va obligar a tornar els diners que havien rebut per la venda de les obres. En canvi, qui sí que van ser condemnats a retornar les obres van ser la Generalitat i el MNAC.

Durant el procés judicial, l’any 2013, l'ordre de Malta havia cedit al Govern d’Aragó els drets per reclamar la devolució de les obres. Actualment, l’orde és propietària del monestir però, des de 1985, el té llogat a les monges de l’orde de Betlem, que es desvinculen del conflicte.

Vincles polèmics

A banda del seu càrrec a l’orde, Pedro Méndez de Vigo ha seguit els passos del seu pare a nivell professional i ha fet carrera militar. En concret, és coronel de cavalleria de l'Exèrcit de Terra i l’any 2015 va ser nomenat director del gabinet tècnic del Secretari d'Estat de Defensa.

Els vincles polèmics del ministre de Cultura no acaben aquí. El seu cunyat, Iñigo Pérez de Herrasti, és un dels acusats per l'atac al Centre Cultural Blanquerna l'any 2013 i que no haurà d'entrar a presó per decisió del TC.