Des del Govern de Junts pel Sí es defensa amb tota seguretat que la voluntat de l’executiu és i serà arribar a un acord amb l’Estat per a la celebració del referèndum. Ara bé, l’equip de Carles Puigdemont també assegura per activa i per passiva que la votació es farà i que serà al setembre com a tard. Amb l’Estat o sense. Per aconseguir-ho, el Govern ha traçat un pla d’execució unilateral.

Segons explica la portaveu de Junts pel Sí al Parlament de Catalunya, Marta Rovira, en una entrevista a RAC1, el Govern va picant pedra a l’ombra i va avançant cap a l’objectiu. “El Govern de la Generalitat no seria un govern responsable si no s’hagués preparat internament, si no hagués planificat internament un pla per executar aquest referèndum”, argumenta.

La Generalitat no defalleix en la voluntat de dialogar amb Madrid però, paral·lelament, va dibuixant un pla que permeti organitzar el referèndum d’independència sense el permís de l’Estat. En aquest sentit, Rovira assegura que aquest escenari és “absolutament compatible” amb el fet que la Moncloa s’assegui a negociar. Ara bé, si no ho fa, la també secretària general d’Esquerra Republicana adverteix que “el nostre compromís és clar: posar les urnes”.

El referèndum, l’únic escenari

“Hem de fer el referèndum, es pot fer, i és l’únic escenari que hi ha avui damunt la taula”, remarca Rovira, qui també ha volgut deixar clar que, en aquests moments, no hi ha cap obstacle que impedeixi organitzar-lo i convocar-lo.

La voluntat des de la Generalitat és que la negociació amb l’Estat estigui oberta, però hi ha una clàusula ineludible que l’executiu de Rajoy “ha de respectar”: la data. Segons la portaveu, i tal com ha remarcat Carles Puigdemont en repetides ocasions, el Govern s’avé a negociar qualsevol aspecte de la votació, fins i tot la pregunta. Ara bé, hi ha un límit. En aquest cas, un límit temporal: el mes de setembre. “Nosaltres tenim un compromís amb la ciutadania”, explica Rovira.

Missatge als comuns: “No hi ha més temps”

En la mateixa entrevista a RAC1, la secretària republicana també estén la mà als comuns i es mostra convençuda que, quan arribi l’hora, molts simpatitzants de la formació d’Ada Colau hi seran. “Alguns actors polítics ens estan demanant més temps perquè creuen que encara és possible un altre encaix amb l’Estat o reformar-lo o, amb uns anys més, que hi hagi un pacte per fer un referèndum”, detalla Rovira.