Per primera vegada l'Estat espanyol reconeix, amb la boca petita, que la seva capacitat d'endeutament depèn de la fortalesa de l'economia catalana. Aquesta confessió tàcita s’ha produït durant la reunió celebrada aquest dijous entre la vicepresidenta en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría i el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, amb el vicepresident i conseller d’Economia de la Generalitat, Oriol Junqueras. Però, segons ha pogut saber El Nacional, poca cosa més ha sortit en clar de la trobada, preparada per La Moncloa amb el màxim secret -la qual cosa no va impedir que aquest diari avancés dimecres la seva celebració-, a banda de la renovació pràcticament automàtica d'un crèdit ja existent a curt termini de 680 milions d'euros.

"No entenem perquè ens han convocat a La Moncloa", han explicat fonts properes a la vicepresidència, tot expressant la seva estupefacció pel contingut de la trobada a pesar del to cordial, i, en el cas de Montoro, "més contingut" que altres vegades. El cas és que la cita cal emmarcar-la en el delicat moment monetari que travessa Espanya, enmig del context polític d’ingovernabilitat política. Montoro ha aprovat aquest mes de juliol el tancament de caixes del sector públic. És a dir, que no es pagui res més que no hagi estat aprovat, figurés o no als pressupostos. L’objectiu és no ser sancionat per la Unió Europea per l'incompliment de dèficit. A aquesta qüestió, s’hi suma la preocupacions del propi president interí, Mariano Rajoy. Un dels motius que havia al·legat Rajoy en les darreres setmanes per urgir el PSOE a què s’avinguin a facilitar un govern de gran coalició era la necessitat d’aprovar com abans millor l’estol de consolidació fiscal. Aquesta és una obligació amb Brussel·les que s’orienta a garantir la forma com el pressupost estatal es mantindrà equilibrat.

Aquest context d’emergència político-econòmica explicaria que la trobada entre Santamaría i Junqueras s’envoltés d’un caire de misteri a petició del Govern espanyol. Moncloa no volia que aquesta fos pública. També donaria compte de la voluntat de restablir llaços amb Catalunya. El fet és que la trobada ha acabat amb un regust amarg per part del vicepresident català, que ni tan sols coneixia amb exactitud l’ordre del dia. Davant de Montoro, Santamaría ha informat en un ambient "cordial" a Junqueras que en el Consell de Ministres d'aquest divendres aprovarà la renovació d'un crèdit de 680 a la Generalitat com a deute curt termini. 

Junqueras havia plantejat en anteriors trobades amb el ministre en funcions d'Economia i Hisenda, Luis de Guindos, que es poguessin reconvertir els 1.600 milions d'euros de deute a curt termini de la Generalitat en deute al llarg. No obstant això, i segons diverses fonts consultades per El Nacional, aquesta qüestió no s'ha abordat en la reunió amb Santamaría i Montoro. Els 680 milions són doncs una concessió menor dins el tímid desgel en les relacions entre els governs central i català.

La cita s'ha dut a terme sense càmeres i sense declaracions posteriors a La Moncloa, ha durat una hora i vint minuts, fet que ha estranyat a la conselleria. Segons fonts del govern espanyol, els dos vicepresidents també han acordat coordinar a través de la Comissió Bilateral Estat- Generalitat l'interès de Barcelona per acollir la seu de l'Agència Europea del Medicament, que abandonarà Londres, com a conseqüència del Brèxit. Tant la capital catalana, com Madrid havien expressat en les darreres setmanes la voluntat d'acollir totes les seus financeres i europees que marxessin de territori britànic. Amb aquesta cessió, l'Estat deixar passar Barcelona per a la recepció d'aquest organisme.

Esmorzar i Sopar

La visita de Junqueras a Madrid s'ha produït per la trucada de Santamaría. Aquest viatge també li ha permès entrar en contacte amb el món empresarial de la capital. Com avançava El Nacional, el polític català va sopar aquest dimecres al vespre amb una dotzena d’empresaris de l’IBEX, de grups de comunicació i firmes internacionals al luxós restaurant Zalacaín. El contacte amb els periodistes i altres membres de l'entorn econòmic ha continuat aquest dijous al matí a l'hotel Ritz, on Junqueras ha impartit un breu discurs sobre economia internacional, i on ha esquivat les preguntes pels vots de CDC al PP i C's a la Mesa del Congrés.