La diputada de la CUP Anna Gabriel ha defensat aquest dilluns l’autodeterminació dels Països Catalans i ha proposat un projecte de país sobirà, anticapitalista i fora de la Unió Europea. Respecte el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries, que declara inconstitucional la disposició addicional que ha de servir per finançar el referèndum, la diputada ha assegurat que “no hi ha motius per canviar-ne el redactat perquè no hi ha raons per deslligar-se de la voluntat de fer el referèndum”.

Gabriel ha assegurat que el dictamen del Consell “no canvia res en absolut” ja que ja sabien que “el referèndum no hi cap ni en la Constitució ni en l’Estatut”. Per això ha considerat que “el compromís ha de seguir sent el mateix” ja que “no hi ha cap pla que pugui substituir un instrument democràtic de primer nivell com és el referèndum”.

“La via unilateral és l'única que ens pot portar a la independència”, ha considerat Gabriel. La diputada de la CUP ha reconegut que “no gaudim desobeint, però ens decidim a autodeterminar-nos i volem ser nosaltres qui decidim les regles del joc”. 

En un to molt proper i situada en el mig de l’escenari del Teatre Romea, Anna Gabriel ha assegurat que “l’Espanya de les autonomies no és un instrument útil per gaudir de plena sobirania”. La diputada s’ha qüestionat les bases de l’Estat espanyol i ha defensat el procés constituent com a una “oportunitat per debatre sobre els eixos que han de regir el país”.

Entre aquest eixos, ha defensat un model econòmic anticapitalista, perquè “estem en contra de l’explotació salvatge a mans d’uns pocs”. Gabriel també ha carregat contra la Unió Europea, que “té previst imposar retallades de 18.000 milions d’euros” i contra la desigualtat. Segons ha assegurat, “27 persones acumulen la mateixa riquesa que els pressupostos anuals de la Generalitat” .

Gabriel també ha defensat la importància de la cultura com a eina per combinar l’opinió pública i l’opinió política. “El món de la cultura té un repte per alliberar-se de la tirania del mercat perquè la cultura no és de cap partit, és del país”, ha considerat.

Abans de centrar-se en l’àmbit polític, Gabriel ha traslladat als assistents de l’acte a la seva infància a través d’alguns dels objectes mes representatius de la seva vida. Gabriel ha assegurat ser fruit de la classe treballadora, feminista i gestada a l’escola pública.