"L'amenaça més gran i ruptura del règim del 78, és la independència i la constitució de la república catalana". Així de contundent es mostra Gabriel Rufián en una entrevista a 'Otra vuelta de Tuerka' de Público TV aquest dilluns a la nit, quan parla sobre el procés d'independència de Catalunya. El diputat d'ERC al Congrés dels diputats, s'expressa així a preguntes de Pablo Iglesias, i fa servir la mateixa expressió que el seu partit utilitza per dir que vol un canvi a Espanya, que és la de trencar el règim del 78.

Pel que fa a les possibilitats d'un referèndum pactat, Rufián no li ha donat massa credibilitat, i ha criticat que "l'estat espanyol sempre actuarà contra la voluntat de la gent de Catalunya". El republicà assegura "per a molts de nosaltres el procés és simplement un canvi revolucionari", però sentència que "el fet de veure a Carme Forcadell enfront d'un jutjat i a Billy el Nen assegut en el Retir, demostra el lluny que estem de canviar-ho tot".

En la mateixa entrevista, Rufián assegura que "el referèndum serà un gran esdeveniment" i explica que en alguns actes que ha fet a Madrid, s'ha trobat amb gent amb memòria republicana que veuen "amb enorme simpatia" el cas català, i que creuen que "seria una manera de trencar" amb aquest règim del 78.

"Seria votant de Podemos"

De fet, s'ha referit a l'acte que va fer a Vallecas, i ha explicat que hi va veure moltes simpaties. Pel que, ha acabat afirmat que si ell fos de Vallecas "segurament seria votant de Podemos". Dirigint-se després a Iglesias, Rufián li diu: "I si tu fossis de l'Hospitalet series independentista". Iglesias respon, en un ambient distès, "o pot ser seria d'En comú Podem".

"Un procés transversal"

També a La Tuerka, Rufián es refereix al partit de Ciutadans, quan Iglesias mostra la seva indignació per unes paraules que alguns diputats de C's van pronunciar al Congrés: "T'estàs fent perdonar l'origen dels teus pares". Iglesias assegura que li sembla "increïble" aquesta actitud en un parlament, i Rufián argumenta que això passa perquè "figures com la meva van contra el seu discurs i ideologia".

"C's representa el pitjor de la política, ha nascut per anar en contra de la identitat", assegura Rufián, que també creu que aquesta manera de fer política és "excloent". Per Rufián, ell és l'exemple de què el procés "traspassa qualsevol origen, llengua o cognom", i argumenta que això "els fa molt mal, perquè va en contra del seu discurs i del seu origen".

Pel que fa a la seva vida personal, Rufián també explica detalls de la seva intimitat com que tenia una fotografia del Che al menjador, quan era petit o que se sabia abans els noms dels ministres que els dels futbolistes, per l'interès en la política que li hi havien transmès els seus pares.