La diputada de la CUP al Parlament Anna Gabriel ha afirmat des de Bilbao, a l’acte central d’EH Bildu per a les eleccions basques, que “a Catalunya i Euskal Herria els uneix el fet de tenir al davant un Estat que no vol resoldre conflictes polítics", a més de defensar el referèndum com a solució per a ambdós casos.

En declaracions a El Nacional, Gabriel, que ha assistit a l’acte per donar suport a la candidatura de l'esquerra abertzale en el seu gran acte abans de les eleccions del proper diumenge, ha volgut deixar clar que els processos català i basc van de la mà, ja que, entre d'altres coses, "tenen davant un Estat que no està disposat a resoldre'ls".

En aquest sentit, ha volgut reiterar la defensa del referèndum com a millor via per desllorigar la qüestió catalana, de la mateixa manera que ha considerat que també la consulta podria ser una opció per al poble basc.

En relació a la inhabilitació d’Arnaldo Otegi com a candidat de l'esquerra independentista a la lehendakaritza, la diputada de la CUP ho ha qualificat d’”aberració democràtica”, per afegir que amb accions com aquesta, que considera “especialment greus”, l’Estat fa evident que "no està interessat a acabar amb el conflicte", sinó que “vol alimentar-lo”.

Davant la possibilitat que Podemos quedi per davant d’EH Bildu als comicis bascos del diumenge 25, Gabriel ha volgut deixar clar que en aquest cas es veurien amb la responsabilitat de posar fi a un conflicte “que no saben com solucionar”.