La diputada de la CUP Anna Gabriel confia que la Llei del referèndum s'aprovi abans de la Diada de l'Onze de Setembre. En una entrevista a l'ACN, la dirigent independentista ha assegurat que no hi haurà "cap impediment" perquè la norma que ha de donar cobertura a l'1-O es pugui aprovar amb prou temps, així com que se'n despleguin els decrets complementaris de les conselleries i es dugui a terme la campanya. "Si és a finals d'agost, millor, perquè tindrem tot el setembre hàbil, i si és la primera setmana de setembre tindrem el que queda de mes, però no podríem trigar més que això. Hauríem d'anar als carrers l'11-S amb la llei del Referèndum aprovada", ha insistit. D'altra banda, Gabriel ha dit que no s'entén que el grup parlamentari de CSQP s'oposi a aquesta norma i ha confiat que la participació de l'1-O sigui més gran que la del 9-N.

Gabriel, a més, ha subratllat que la CUP vol "utilitzar els instruments que hi hagi disponibles, fins i tot els que han estat suspesos pel Tribunal Constitucional", per aprovar la llei del Referèndum. Pel que fa a si Junts pel Sí també es troba en aquest escenari, la diputada anticapitalista ha recordat que en moltes qüestions que la CUP ha posat damunt la taula "s'ha arribat a un acord després de llargues discussions, i aquest podria ser un plantejament on acabéssim coincidint". 

Aprovar la llei i convocar l'1-O

Gabriel també ha reiterat que la CUP aposta perquè, un cop s'aprovi la llei del referèndum, el president del Govern, Carles Puigdemont, signi de seguida el decret de convocatòria de l'1-O, així com els decrets de normes complementàries que han de "replicar i interpel·lar" conselleries, institucions i ajuntaments de cara a la votació. "Que això es faci amb la màxima brevetat és imprescindible perquè puguem oferir totes les garanties del referèndum", ha afirmat. Així, Gabriel aposta perquè, un cop s'aprovi la llei del Referèndum i es publiqui al Butlletí del Parlament, es tirin endavant la resta d'actes administratius "sense que passi cap temps innecessari".

La situació de CSQP

Sobre CSQP, que encara ha de debatre si donarà suport o no a la llei del Referèndum –hi ha la possibilitat que el grup es divideixi entre diputats que hi puguin votar a favor i els qui s'hi oposin-, Gabriel ha recordat que la norma de l'1-O tan sols "habilitarà un mecanisme perquè la gent del país es pugui expressar", i ha insistit que "no condiciona ni obliga o determina ni exigeix que ningú s'expressi en cap sentit concret". És per això que, per a la diputada cupaire, "no s'entén" que CSQP sigui "contrària" a aquesta llei, ja que és una coalició que "es pretén d'esquerres i es vanta de dir que volen decidir-ho tot".

Hemicicle mig buit?

D'altra banda, Gabriel també ha valorat la possibilitat que els diputats del PPC i possiblement de Cs es neguin a ser presents al ple que hagi d'aprovar la llei del Referèndum. Aquesta situació, per a la dirigent cupaire, simbolitzaria l'intent dels grups unionistes de mantenir "el règim del 1978 i sostenir l'statu quo", a més de voler negar la possibilitat que la ciutadania pugui decidir el seu futur. Davant dels intents de les forces contràries al referèndum, Gabriel ha sentenciat que "en aquests moments no hi ha res sobre la taula que pugui fer pensar que no hi ha temps suficient, ni força, efectius o prou recursos com per no fer efectiu l'1-O".

Més participació que en el 9-N

Finalment, i sobre la participació de l'1-O, Gabriel ha reiterat que ha de ser "com més alta millor" per tenir prou efectius per implementar el resultat del referèndum. "Evidentment ha de superar la del 9-N, perquè és un estadi superior", ha opinat la diputada de la CUP, que ha recordat que la votació del 2014 era "una consulta participativa i organitzada per la gent", mentre que, en canvi, el referèndum de l'1-O "ha de comportar uns resultats vinculants", per la qual cosa "es necessita que interpel·li més gent".