La diputada de la CUP al Parlament Anna Gabriel ha demanat aquest dissabte debatre, en l'hipotètic cas que Catalunya es converteixi en un estat independent, "si la pertinença a la Unió Europea continua".

Ho ha dit a la seva intervenció en la jornada 'Sobirania popular i autodeterminació' celebrada a la Universitat Pompeu Fabra (UPF) de Barcelona i en la qual han participat diversos convidats internacionals, a més de membres del col·lectiu anticapitalista català, com el també diputat Benet Salellas.

"Entenem que s'ha de poder, com a mínim, debatre sobre quin tipus de societat volem" i també, per tant, la pertinença a la UE, ha plantejat Gabriel, que és portaveu del grup parlamentari de la CUP.

Per la seva banda, el portaveu del secretariat nacional de la CUP, Quim Arrufat, ha dit a la vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Saénz de Santamaría, que "o s'esforcen més" a fer propostes o els catalans marxaran "sense dir ni adéu". Arrufat ha valorat així la invitació que la vicepresidenta va fer aquest divendres al president del Govern, Carles Puigdemont, perquè anés a les corts espanyoles a explicar la proposta de referèndum pactat.

El cupaire ha criticat la "gran oferta" de l'executiu de Mariano Rajoy i l'ha instat a esforçar-se més a "comprendre la dimensió i la profunditat de la revolució democràtica" que es viu a Catalunya. D'altra banda, ha reiterat l'exigència al Govern de fixar data i pregunta, així com de tenir un horitzó "clar i nítid" i un "compromís" amb la consulta.