La CUP ha permès aquesta vegada que es tramitin els propers pressupostos de la Generalitat, els comptes del 2017, a diferència dels anteriors, però això no és un xec en blanc al Govern. "No estem fent les coses bé", diu a l'executiu de Carles Puigdemont i Oriol Junqueras la diputada cupaire Anna Gabriel, referent dels anticapitalistes al Parlament, en una entrevista a El Punt Avui.

A la pregunta de si finalment donaran suport al pressupost, Gabriel assenyala que "l'única certesa és que això ho decidirà la militància". "Tenim dos mesos per veure si el pressupost acaba fent un tomb. No hi tinc cap confiança, però ho intentarem". "De moment només hem debatut que es porti a tràmit [el pressupost]. No pressuposi què farem. Ho decidirà la militància", insisteix Gabriel.

Xantatge a la CUP

Gabriel no s'està de dir que la CUP "ha perdut la confiança" en una evolució del projecte dels pressupostos en una clau més social, i es queixa que "El Govern, de moment, l'únic que ens diu és que si no hi ha pressupost no hi haurà referèndum". "I això és un xantatge –afegeix–, i no a la CUP, a molts més. El referèndum és una fita històrica per a l'independentisme, una lliçó de política a l'Estat espanyol, de democràcia... No és en absolut comparable amb l'aprovació del pressupost. [...] és com si m'estiguessin enganyant".

"Cada setmana tenim compareixences de JxSí, d'ERC, de Marta Pascal, recordant-nos que si no hi ha pressupost no hi ha referèndum. Cada setmana. Volen crear l'estat d'opinió que si no es fa el referèndum serà per culpa de la CUP. No estem fent les coses bé", remarca la diputada de la CUP, que defensa la negativa a permetre que es tramités l'anterior pressupost adduint: "Nosaltres no hem vingut a gestionar una autonomia".

Pascal fa "d'Estat espanyol"

Tampoc el fet que els pressupostos incloguin una referència explícita al referèndum en una disposició addicional convenç Gabriel. La diputada cupaire assegura que, tret d'això, "la resta de polítiques són les de sempre". "Però jo em pregunto: oi que si l'Estat tomba la partida del pressupost dedicada al referèndum el farem igualment? Oi que l'independentisme no ho acceptaria? Per tant, cada cop que Marta Pascal ens diu que sense pressupost no hi ha referèndum actua com si fes d'Estat espanyol", afegeix.