L’exministre José Manuel Soria, que va dimitir arran de l’escàndol dels papers de Panamà, té sobre la taula més d’una oferta de treball per assegurar-se el futur, per bé que una d’elles sembla molt més interessant que les altres, ja que podria accedir a una feina al Banc Mundial.

Oficialment, Soria donarà classes en una universitat de Nova York, segons han confirmat fonts governamentals. D’aquesta manera l’exministre, que és diplomat en Ciències Econòmiques i Tècnic Comercial de l’Estat, reprendrà la seva experiència docent, després d’exercir com a professor de Macroeconomia i Economia Internacional al Centro de Estudios Comerciales de Madrid entre 1984 i 1989.

Amb tot, segons ha avançat avui La Sexta, diversos membres del govern espanyol en funcions haurien maniobrat per oferir a Soria una plaça d’assessor al Banc Mundial a Washington, en un lloc similar al que ocupa Beatriz de Guindos, neboda del ministre en funcions d’Economia i de qui es coneix un sou anual de 196.000 euros.

De Guindos ho desconeix

De fet, el mateix ministre De Guindos ha assegurat desconèixer cap informació relativa al fitxatge de Soria pel Banc Mundial i ha insistit que el futur immediat de l’exministre és una universitat dels Estats Units.

José Manuel Soria va dimitir el passat 15 d’abril, esquitxat per la seva relació amb empreses a paradisos fiscals revelada pels papers de Panamà, una decisió que incloïa la renúncia a l’escó de diputat i del càrrec al PP canari, a més de la baixa com a militant.

Administrador d’empreses a les Bahames i Jersey

El ministre va haver de canviar el relat dels fets sobre la seva vinculació amb els papers de Panamà a mesura que es demostrava que havia estat administrador d’una empresa offshore a les Bahames i dues més a l'illa de Jersey, extrems que ell va negar en un primer moment.

En primer lloc, quan va dissoldre l’empresa UK Lines, de la qual era administrador i que tenia seu fiscal a les Bahames, va obrir-ne una altra el 1997 a Jersey –una de les illes anglonormandes i amb un règim fiscal diferent del Regne Unit– amb el nom d’Oceanic Lines Ltd, amb la titularitat del 80 per cent del capital a nom d’una empresa opaca situada en aquesta illa. Pel que fa al 20 per cent restant, figura com a propietat de l’empresa matriu de la família Soria, ConsignatariaOceanic, amb seu a Las Palmas de Gran Canària.

Luis Alberto Soria, germà del ministre, va ser el director d'Oceanic Lines fins a l'octubre del 1997, quan va ser rellevat per José Manuel Soria, que era alcalde de Las Palmas de Gran Canària des del 1995. Per tant, José Manuel Soria va mantenir els interessos en aquesta empresa mentre exercia càrrecs públics, primer com a alcalde fins al 2003 i posteriorment com a president del Consell de Gran Canària fins al 2007.

Un cop revelada l'existència d'Oceanic Lines Ltd, es va fer públic que l'empresa opaca propietària del 80 per cent del capital d'aquesta era Mechanical Trading Limited, també amb seu a Jersey i amb José Manuel Soria i el seu germà Luis com a administradors. Aquesta empresa va ser dissolta l'any 2002, quan José Manuel Soria ja exercia d'alcalde a Las Palmas. 

“Sopar d’amics” amb ministres en funcions

A més, aquest dimarts s’ha conegut que diversos ministres en funcions, entre els quals el de Justícia, Rafael Catalá, i el d’Exteriors, José Manuel García-Margallo, van sopar amb el dimitit Soria, en un “un sopar d’amics sense més rellevància”, segons declaracions del ministre Catalá.

La trobada va tenir lloc al domicili de García-Margallo, el qual també ha assegurat que els sopars i dinars amb els amics “formen part de la vida privada” i que per tant no té intenció de convertir-ho en “un espectacle públic”.