El Protectorat de Fundacions, organisme que depèn del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport, ha demanat informació a la Fundació Francisco Franco, davant de les denúncies que apunten que aquesta entitat està encoratjant l'incompliment de la coneguda com a Llei de Memòria Històrica en oferir assessorament a diferents ajuntaments perquè no retirin simbologia franquista.

Així ho ha revelat aquest dijous la diputada del PP Beatriz Escudero durant la Comissió d'Interior del Congrés durant el debat d'una proposició no de llei de En Marea que instava precisament al Govern espanyol a investigar la Fundació Franco per haver remès una missiva a 355 alcaldes animant-los a incomplir l'esmentada llei.

Segons ha explicat Escudero, la Llei de Fundacions estableix que el Protectorat ha "de vetllar per l'efectiu compliment de les finalitats fundacionals, d'acord amb la voluntat del fundador, i tenint en compte la consecució de l'interès general".

Demana informació

El Protectorat també pot "verificar si els recursos econòmics de la fundació han estat aplicats a les finalitats fundacionals" i per a això té competència per sol·licitar al patronat de l'entitat corresponent la informació que resulti necessària.

Per això, després de tenir coneixement de la carta que la Fundació Franco ha remès a més de 300 alcaldes, el Patronat ha obert "un període d'informació prèvia" i ha requerit aquesta entitat que informi sobre aquesta missiva i al·legui el que estimi procedent, aportant la documentació oportuna a tals efectes".

Una vegada que el Protectorat rebi i estudiï aquesta documentació, procedirà a valorar les actuacions que, en el seu cas, pugui posar en marxa, entre les que pot estar l'obertura d'un procediment contra la Fundació Franco.