El director per a Espanya i Portugal de la Fundació Konrad Adenauer, el think tank de la CDU (el partit d'Angela Merkel), acusa El Nacional de tractar el seu informe “Der katalanische Separatismus” (El separatisme català) tendenciosament i de titular-lo com una fake news (notícies falses). En l'informe, la fundació aposta per resoldre el cas català políticament, més enllà de l’aplicació de la legalitat, com ja havia fet el passat mes de març en un altre informe del mateix autor, Wilhelm Hofmeister.

Ara, Hofmeister acusa El Nacional de mala fe, de no “resumir correctament l’informe”, d’“insinuar un suposat suport al separatisme i una crítica al govern d’Espanya que no existeixen” i “d’instrumentalitzar l’informe per a interessos partidaris”. Hofmeister demana “una correcció de les insinuacions tendencioses” i “cites falses”, sense especificar quines són ni aportar cap prova de les seves acusacions.

No en pot aportar cap perquè la informació d’El Nacional no incorre en res del que se l’acusa.

En la seva nota, Hofmeister considera més importants altres parts de l’informe, justament les que corresponen als arguments que repeteix el govern espanyol i, per tant, prou coneguts de tothom. Així, lamenta que la informació no destaqui que “el referèndum molt probablement no es farà en la forma com pretenen els separatistes”, que “una solució política o acordada del conflicte no és previsible de moment”, que “tampoc sembla pronosticable una reforma constitucional” i que “no hi haurà una declaració unilateral d’independència”.

El Nacional va valorar que tenien més interès altres fragments de l’informe, sobretot aquesta frase: “El govern espanyol del president Rajoy, seguint la correcció jurídica, pot invocar la Constitució, però així no resoldrà el problema polític”. Per això es diu al titular que l’aposta de la Fundació Konrad Adenauer és “resoldre el cas català més enllà de la Constitució”.

El Nacional no és l’únic mitjà que ho ha vist així, encara que Hoffmeister només esmenta aquest diari. L’Agència Catalana de Notícies ho destaca al primer paràgraf del seu despatx (com el recull el diari Ara) i també la web de la CCMA (TV3 i Catalunya Ràdio) i la web de La Vanguardia, encara que a l'edició impresa va preferir destacar un altre angle.

Hofmeister té raó en el fet que el titular d’El Nacional equipara la fundació amb el partit del que depèn (la CDU). Aclareix que “en cap cas el meu article pot ser considerat un pronunciament de la CDU”. Els lectors d’El Nacional ho saben bé, perquè al mateix primer paràgraf de la informació es diu: “La fundació Konrad Adenauer, el think tank de la CDU (el partit d'Angela Merkel)...”, distingint fundació i partit. Certament, el titular pot ser millor, però Hofmeister no té cap motiu per acusar El Nacional d’enganyar.

L'informe s'ha fet públic justament el dia que el president Mariano Rajoy ha viatjat a Berlín per preparar amb altres líders europeus la cimera del G-20. El Nacional ha provat aquest divendres de posar-se en contacte, sense èxit, amb Hofmeister.