Els grups de Junts pel Sí, la CUP i Catalunya Sí que es Pot han fet un acte conjunt aquest divendres a les portes del Parlament on han exigit al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que arxivi la causa contra els cinc membres de la Mesa del Parlament investigats per haver permès el debat d'iniciatives sobiranistes a la Cambra. 

Els cinc membres de la Mesa del Parlament investigats, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; el vicepresident primer, Lluís Corominas; la secretària primera, Anna Simó; el secretari tercer, Joan Josep Nuet, i la secretària quarta, Ramona Barrufet, compareixeran a partir de dilluns que ve, 8 de maig, davant del TSJC. 

En aquest acte, el líder de JxSí al Parlament, Jordi Turull, el de CSQP, Lluís Rabell, i el portaveu de la CUP, Albert Botran, han protagonitzat una roda de premsa conjunta envoltats de diputats dels tres grups i dels mateixos investigats, com a mostra del seu suport. 

Turull ha denunciat que el que fa el TSJC amb aquesta causa és "un atac directe al valor més sagrat del parlamentarisme, que és una inviolabilitat dels seus diputats" i ha acusat el TSJC d'"ingerències", "coaccions", "intimidacions" i "amenaces" als diputats en marcar directrius de què poden parlar i de què no, fet que segons el seu parer "no té cap precedent en les democràcies consolidades". 

Per la seva banda, Rabell ha advertit que "no es pot permetre que la Mesa estigui sota sospita preventiva i punitiva" i ha demanat al TSJC la nul·litat de la causa judicial per "donar pas a la política". Rabell ha declarat que "no hi ha res més perillós i pervers que intentar resoldre un problema polític" als tribunals, perquè "l'enquista i l'enverina". 

Des de la CUP, Botran ha acusat l'executiu espanyol d'utilitzar l'estratègia de la "por" i de la "divisió" en "embrutar" la feina que realitzen els càrrecs electes del Parlament i ha assegurat que no hi ha cap procés judicial que freni el procés sobiranista: "Volem fer el referèndum i el farem".