Darrerament s’ha parlat d’una mesa entre el líder d’En Comú Podem, Xavier Domènech, i el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, per tractar la qüestió territorial. Es produirà? Sembla que era el camí d’Iglesias per desencallar la investidura, en tant que no hi havia acord amb vostès.
Si la taula és només perquè nosaltres haguem d’acceptar el referèndum, no es produirà. La mesa hauria de consistir a analitzar la situació i la seva profunditat. Per això, oferim solucions. On sí que vull insistir és que les vies d’encaix entre Catalunya i Espanya són qüestions completament diferents de la formació de govern a Espanya.

Segons el cap de llista de Democràcia i Llibertat (DiL), Francesc Homs, l’agenda catalana és la que no permet formar govern. ERC i DiL van votar no a la investidura de Sánchez, perquè volen el referèndum, i vostès no volen pactar amb Podemos perquè també el defensa. O fins que no l’abandoni...
La qüestió territorial és un dels problemes polítics més grans que tenim a Espanya i no crec que haguem de frivolitzar amb ell per a la conformació d’un govern que té un abast d’una legislatura. Estem parlant a quatre anys vista i la qüestió catalana necessita més temps.

Les vies d’encaix territorial són qüestions completament diferents a la formació de govern a Espanya

Ha influït el dret a decidir en la davallada electoral del PSC?
El PSC ha fet un gran paper els darrers anys: Ha defensat la catalanitat, el model lingüístic, entre altres qüestions que han estat un èxit. Hi ha hagut més elements que el poden haver fet minvar en suport, també hi ha una crisi de la socialdemocràcia, perquè la gent dóna la culpa de les amenaces globals a determinats models. És veritat que una situació de confrontació de pols oposats, i que estan generant molta força centrípeta, com el debat català, fa que la centralitat d’un partit com el PSC es vegi més debilitada. Però continuo pensant que és una força cabdal per a Catalunya.

Assumint que hi pot tenir una part de motiu en la davallada, no seria una bombolla d’oxigen per al PSC, deixar-li cert marge de negociació en aquest tema?
A Pedro Sánchez li sembla una bona idea la taula de negociació. Aquestes converses es poden produir. Però repeteixo que no seria per acceptar el referèndum. El problema de Catalunya i Espanya no es resoldrà en una taula, ni tampoc des de Catalunya. Donada la profunditat del problema requereix molt més temps. Mereix un tractament molt més profund, no és quelcom que hagi de fer-se en una legislatura, en aquest diàleg que nosaltres valorem positivament.

Ara mateix sembla no hi ha una majoria absoluta d’independentistes. Per què no ofereixen el referèndum? Si surt no, l’Estat tindria arguments per tallar la reivindicació...
La voluntat del PSOE és resoldre el problema. Fer un referèndum no resol absolutament res, això dóna informació estadística, a la manera d’una enquesta, i això em sembla una mica frívol. Resoldre el problema és analitzar-ne les causes, veure com podem contrarestar-les, i reconduir la qüestió. Per a nosaltres és important que els ciutadans votin després d’observar les reformes que es poden fer. Primer hem de fer els deures.