El sistema de recompte de les eleccions espanyoles passa per ser un dels més ràpids del món, una qualitat contrastada, ja que diumenge l'escrutini va estar pràcticament finalitzat abans de mitjanit. Malgrat això, també és un dels sistemes més fàcilment manipulables, o almenys aquesta és l'opinió de Christian Avilés, un barceloní que ahir es va estrenar com a president de taula, una experiència de la qual va quedar realment decebut.

Efectivament, després d'exercir de president en una taula de Barcelona durant la jornada electoral, Avilés es va decidir a explicar la seva experiència via Facebook, relatant les moltes possibilitats de manipular el resultat final del vot.

Segons el seu relat, que ha estat àmpliament compartit a la xarxa social, Avilés explica que en el moment del recompte les dades no quadraven, una situació a què els interventors no li van donar gens d'importància: "La responsable de la junta electoral insistia que 'això és normal, mai no quadra'. Jo li he dit que havia de quadrar, al que diu: és igual, en aquest cas els vots que no es trobin es posen en blanc i ja està".

"S'ha unit a la festa l'apoderat del PP"

"Després –continua relatant– s'ha unit a la festa l'apoderat del PP, que insistia a declarar els vots que faltaven com a vots en blanc, 'vaja, el que es fa sempre'". La sorpresa arriba per a Avilés quan davant de la pregunta que si es fes així, no quadrarien en recomptes posteriors de comprovació. "Allà ha vingut la meva primera sorpresa, em diuen: 'Quadrar què?, si ara quan signis l'acta tots aquests vots van a les escombraries', i dic: 'Com? No els he de portar al jutjat escortat per la policia?', i em diuen: 'Clar que no, tu als jutjats portes només les actes amb els resultats finals'".

La situació porta a aquest president de taula a calcular que en pobles o ciutats petites, "on tots es coneixen", no semblaria haver-hi problemes que es juntin "els tres de la taula" i omplir "el que els surt dels ous perquè no s'han de lliurar després els vots per demostrar res". Davant d'aquest fet, Avilés reflexiona: "Si hagués volgut, jo mateix hauria alterat els resultats, ja que en moltes estones del dia hem estat sols a la taula dues persones".

Manipulació del vot per correu

Aquest testimoni segueix el relat assegurant que encara hauria estat més fàcil manipular el vot per correu, perquè "el control és mínim, per no dir en algun moment, nul". "Qui em diu que en un d'aquests pobles de l'Espanya profunda no agafen tots els sobres de correu i els canvien per d'altres. Estan tot el dia sobre la taula i ningú no els custodia", es pregunta.

Finalment relata el recompte del vot al Senat, marcant X a cada candidat votat però sense després confirmar que el càlcul és correcte. "Les paperetes del senat també van totes a les escombraries", afegeix, per la qual cosa, després de posar X "durant una hora i comptant-les després, ningú no ha comprovat que estigués bé".

Davant de tots aquests fets, Avilés conclou que és fàcil entendre "per què guanya les eleccions un partit corrupte i per què no volen fer que el vot sigui electrònic", ja que, a parer seu, aquest sistema seria "massa fiable".