El diari Frankfurter Allgemeine, el més important d'Alemanya, ha proposat una via acordada per a la secessió, i ha remarcat que aquests processos a la UE han de ser canalitzats. En un article titulat "La secessió ha de ser possible", de Philip Plickert, amb el focus posat sobre la situació catalana, el rotatiu assenyala que tot procés a la independència hauria de tenir les següents condicions per a ser acceptada per l'statu quo: "unes eleccions lliures i justes, amb una participació suficient i una majoria qualificada".

Segons el Frankfurter, això no es va produir amb el referèndum de l'1 d'Octubre, que veu sense garanties. "La Carta de les Nacions Unides posa l'accent en el dret dels pobles a la lliure determinació, però d'altra banda segons la integritat territorial dels Estats és contrària al dret internacional. Des d'una perspectiva liberal, la secessió hauria de ser possible en principi -com a última opció- si una regió, després d'una acurada consideració, desitja la independència. Però el desig d'independència ha d'establir-se en unes eleccions lliures i justes, amb una participació suficient i una majoria qualificada. Aquest no va ser el cas a Catalunya durant el desenfrenat referèndum d'octubre", apunta.

El diari assegura que tant el govern espanyol com el català han comès "errors greus" en la seva actuació. Cita en aquest sentit que els membres del Govern català tenen el risc de llargues penes de presó, i també que al seu entendre les eleccions catalanes convocades pel govern espanyol no resoldran res perquè l'aproximació no és possible. "Les ferides se seguiran podrint", deixa anar, si no es busca alguna fórmula.