Vuit de cada deu francesos rebutgen la violència policial de l'Estat en el referèndum de l'1 d'octubre. Així ho sosté un sondeig publicat pel diari francès Le Figaro aquest divendres, que mostra que França no ha quedat indiferent davant la brutal repressió del govern espanyol.

L'enquesta d'opinió revela que una majoria veu la independència com una bona opció pels catalans, encara que consideren majoritàriament que serà una decisió negativa per França però sobretot per a Espanya.

Rebuig a la violència

Els francesos no tenen massa dubtes sobre l'actuació policial espanyola de l'1 d'octubre. De fet, vuit de cada francesos (79%) reconeixen estar molt o bastant sorpresos amb la reacció agressiva dels agents de la Guàrdia Civil i el Cos Nacional de Policia en els col·legis electorals.

Els atacs policials pràcticament no han deixat ningú indiferent. Només un de cada cinc francesos assegura no estar sorprès per la tensió viscuda l'1-O.

"Una bona decisió"

La independència seria la millor opció pels catalans, mentre que no seria positiva pels espanyols, els francesos ni el conjunt dels europeus. Més de la meitat (52%) considera que és "una bona decisió" per Catalunya, mentre que només un 45% creu que considera que tindria efectes negatius.

Sorprèn que els francesos no veuen tan bé la creació d'una República catalana quan se'ls pregunta pels efectes al seu país, a Espanya i al conjunt de la Unió Europea. Fins a un 54% creu que la creació de la República catalana no seria un bona notícia per a França, percentatge que augmenta fins a un 69% quan es pregunta pels efectes per a Espanya.

Una altra curiositat de l'enquesta d'opinió és que una 52% dels francesos estaria d'acord amb la celebració d'un referèndum sobre la independència d'una regió francesa, com han reclamat el País Basc francès o l'illa de Còrsega.