L’exconseller de la Presidència i portaveu del PDeCAT al Congrés dels Diputats Francesc Homs, condemnat a 13 mesos d’inhabilitació per l’organització del 9-N, preveu assistir aquest dimarts al ple que la cambra baixa celebra a partir de les 16.00 hores, i ser present també a la Junta de Portaveus que està convocada a les 12.30 hores, segons han apuntat fonts de la formació.

Homs espera una notificació formal per part del Congrés dels Diputats, que ha posat els seus serveis jurídics a analitzar la notificació de la sentència que el Tribunal Suprem li va enviar el passat dijous i la notificació signada pel president del CGPJ, Carlos Lesmes, que es limitava a comunicar el contingut de la sentència. Previsiblement, la Mesa d’aquest dimarts analitzarà la situació i determinarà si Homs pot continuar al seu escó mentre no arriba aquest aclariment o bé si entén que la inhabilitació té efecte immediat. 

Homs ha presentat davant del Tribunal Suprem una petició d'aclariment de la sentència on, entre altres, pregunta si pot ser eurodiputat, ja que la sentència l'inhabilita per a càrrec públic electe en l'àmbit local, autonòmic i estatal, però no precisa més.  A més, ja ha avançat que té intenció de presentar un recurs al Tribunal Constitucional i a la justícia europea. 

Un cop es faci efectiva la inhabilitació, la presidenta del Congrés, Ana Pastor, ha de traslladar la baixa a la Junta Electoral Central (JEC) perquè aquesta designi el substitut d’Homs. Serà Feliu Guillaumes, que ja va ocupar un escó a la cinquena i dècima legislatura i que va destacar en els seus enfrontaments amb l’exministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, arran de les informacions sobre l’Operació Catalunya.