Édouard Martin, un dels caps de llista del Partit Socialista francès a Europa, s'ha mostrat a favor d'un referèndum català en una entrevista a Catalunya Ràdio. Martin ha sentenciat que no veu que hi hagi "cap altra fórmula de saber què vol el poble català que no sigui mitjançant un referèndum". 

Al mateix temps ha advertit que ell considera molt important saber què es vota: "Espero que els catalans sàpiguen votar, perquè a vegades la gent no vota per la pregunta que li fan, sinó per anar en contra del govern que ha prohibit el referèndum". Martin, que assegura que Rajoy "li importa un rave", ha demanat que no només es voti per portar la contrària, sinó que qui ho faci n'estigui convençut.

D'altra banda, ha assegurat que el debat sobre el referèndum podria variar en funció de qui guanyi les eleccions franceses. En el cas que fos Marine Le Pen, aquesta donaria suport a Mariano Rajoy per por que si hi hagués referèndum català, Còrsega també el demanés. Pel que fa a una victòria d'Emmanuel Macron, l'eurodiputat no sap quina és la seva posició sobre la qüestió catalana, però si que afirma que Macron té una idea d'Europa més general i federalista. 

Qui és Édouard Martin?

Martin va néixer a El Padul, un municipi de Granada, però als 7 anys ja va marxar a viure a França amb la seva família. Tot i que ara es dedica a la política i és un dels caps de llista del Partit Socialista francès, abans era un sindicalista conegut per la seva defensa de l'empresa siderúrgica on treballava.

Durant molts anys, va lluitar de forma activa contra els plans de reducció de plantilla i de tancament de fàbriques de la multinacional on havia treballat. Cap a finals de l'any 2013, va anunciar que seria el cap de llista dels socialistes francesos a les eleccions del Parlament Europeu del proper any.