Acusar l’independentisme de colpista és un argument recurrent de l’actual Govern espanyol, en mans del Partit Popular, que fa seva la idea de repetir mil vegades una mentida fins que aquesta esdevingui veritat. Ho han fet repetidament diversos membres de l’executiu de Mariano Rajoy i molt significativament la ministra de Defensa, Maria Dolores de Cospedal.  

Amb tot, acusar els adversaris polítics de colpistes no és cap novetat en aquest partit, ja que el llunyà 1977, l’aleshores secretari general d’Alianza Popular -l’actual PP-, Manuel Fraga, el mateix que segons La Razón podria guanyar unes eleccions legislatives avui mateix, ja considerava com a cop d’estat la legalització del Partit Comunista d’Espanya. Per cert, que el PCE va aconseguir formar part de la legalitat democràtica molt abans que d’altres, com Esquerra Republicana de Catalunya, que encara era il·legal en les primeres eleccions democràtiques post-dictadura feixista de les que avui se’n commemoren els quaranta anys.

L’abril del 77, just després de la legalització del PCE, Fraga va considerar “un autèntic cop d’Estat, un greu error polític, farsa jurídica i trencament a la vegada de la legalitat i la legitimitat” la legalització d’un partit polític com el comunista, amb un llenguatge que remetia a justificació de la Guerra Civil amb frases com “l’únic país d’Europa en el que el comunisme ha estat derrotat és Espanya”.

De fet, Fraga -que va ser ministre de la dictadura i posteriorment redactor de la Constitució Espanyola-, defensava que la legalització de les organitzacions polítiques no es podia aplicar als partits “comunistes, separatistes i terroristes”, ficats tots en el mateix sac.

Aguirre i el 15-M

Amb tot, Fraga no és l’únic precedent d’aquesta línia argumental del PP d’acusar de colpistes els adversaris polítics. En data més recent, el 2011 i en ocasió de les mobilitzacions d’indignats conegudes com el 15-M, l’aleshores presidenta de la comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, considerava que els acampats en diverses places com la de Catalunya a Barcelona o la Puerta del Sol de Madrid, eren “camorristes” que defensaven un “principi de democràcia directa” rere el qual “es pot amagar un cop d’Estat”.

Puigdemont ho denuncia

Amb aquests precedents s’entén millor l’argumentari de post-veritat al que està abocat el Partit Popular i que aconsegueix ressò en diversos mitjans que recentment han instat l’exèrcit ha actuar pel seu compte si el Govern espanyol no suspèn l’autonomia catalana.

Precisament per això, i en coincidència amb les primeres eleccions democràtiques des del 1936, quan un cop d’Estat va acabar amb la democràcia, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont,  ha volgut recordar aquests precedents. “La legalització del PCE va ser "un cop d'Estat". Després ho va ser el 15-M. Ara ho és el procés català. Els mateixos dient el mateix”, ha afirmat Puigdemont via twitter.